Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. december 2025
< sekcia Zahraničie

Chemická havária v závode Kraft Foods, nebezpečenstvo je už zažehnané

Hasiči ochlazujú zásobníky v potravinárskej spoločnosti Kraft Foods. Evakuovali asi 1200 obyvateľov. Foto: TASR/AP

V závode Kraft Foods v Dolnom Sasku, v meste Bad Fallingbostel neďaleko Hannoveru, naplnili omylom nádrž kyselinou dusičnou namiesto roztoku hydroxidu sodného, čo vyústilo v náhle zvýšenie teploty.

Berlín 16. októbra (TASR) - Nielen hasiči, vojaci zo špeciálneho útvaru a evakuovaní občania, ale všetci zainteresovaní si asi 20 hodín po chemickej nehode v továrni potravinárskeho koncernu Kraft v Bad Fallingbostele v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko môžu konečne vydýchnuť.

Vyhlásený poplach medzičasom zrušili a miestne úrady dúfajú, že sa situácia v nasledujúcich hodinách úplne znormalizuje, odznelo dnes popoludní na tlačovej konferencii.

Po tom, čo do zásobníka s hydroxidom sodným omylom naliali aj kyselinu dusičnú (oba látky sa bežne používajú pri čistení, avšak nie súčasne), došlo k chemickej reakcii a náhlemu zvýšeniu teploty. Po pondelkovom úniku toxických plynov tak hrozilo vytvorenie ďalšieho podobného oblaku, ale i explózia.

Okolo 1200 z celkove 1800 ľudí žijúcich v okolí fabriky preventívne evakuovali z oblasti v okruhu 500 metrov od zariadenia. Úplné, aj keď iba dočasné uzavretie diaľnice A7 pri Walsrode, významného severo-južného dopravného koridoru, spôsobilo podľa policajných zdrojov značné komplikácie v doprave. V oblasti sa tvorili obrovské kolóny.

Materiálne dopady nehody na výrobcu, ktorý produkciu v pondelok totálne odstavil a rád by ju čo najrýchlejšie obnovil, ešte nevyčíslili.

Odčerpanie omylom naliatych asi 10.000 litrov kyseliny do zásobníka, v ktorom bolo už 14.000 litrov hydroxidu, trvalo odborníkom niekoľko hodín.