Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Cherson ovládli ruskí vojaci, potvrdil miestny činiteľ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po trojdňovom obliehaní je v meste málo potravín či liekov a obyvatelia sa snažia pochovať svojich mŕtvych.

Kyjev 3. marca (TASR) - Ruské vojenské sily ovládli juhoukrajinské mesto Cherson, potvrdil pre agentúru AFP miestny činiteľ. Ide o prvé veľké mesto, ktoré ruské sily dobyli, odkedy zaútočili na Ukrajinu.

"(Ruskí) okupanti sú vo všetkých častiach mesta a sú veľmi nebezpeční," napísal v stredu neskoro večer prostredníctvom aplikácie Telegram Gennadij Lachuta, šéf Chersonskej regionálnej správy.

Starosta Chersonu Ihor Kolychajev predtým na Facebooku uviedol, že s "ozbrojenými návštevníkmi" je v kontakte. Dodal, že im "nič nesľuboval", ale súhlasil so zavedením nočného zákazu vychádzania a s obmedzením cestnej premávky aut.

Po trojdňovom obliehaní je v meste málo potravín či liekov a obyvatelia sa snažia pochovať svojich mŕtvych. V Chersone sa údajne už nenachádza ukrajinská armáda. "Sú tu iba civilisti a ľudia, ktorí tu chcú žiť!", stojí v príspevku starostu mesta. Podľa Kolychajeva budú do mesta vpustené vozidlá naložené jedlom, liekmi a inými zásobami.

Ruské ministerstvo obrany v stredu ráno informovalo, že jeho ozbrojené sily Cherson plne ovládli. Ukrajinská vláda však počas stredy tieto správy popierala.