Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Cherson: Proruské úrady stiahli vyhlásenie zákazu vychádzania v meste

Na archívnej snímke z 20. mája 2022 starší miestni obyvatelia sa rozprávajú s ruskými vojakmi v meste Cherson počas ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Zákaz mal byť vyhlásený s odôvodnením, že ukrajinské jednotky by sa mohli pripravovať na postup s cieľom opätovne ovládnuť toto mesto.

Cherson 4. novembra (TASR) - Moskvou dosadené úrady v okupovanom juhoukrajinskom Chersone v piatok stiahli svoje predchádzajúce vyhlásenie o zákaze vychádzania v tomto meste, ktorý mal trvať nepretržite 24 hodín. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"V meste Cherson nie sú absolútne žiadne reštrikcie, ktoré by obmedzovali život tohto mesta," uviedol námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov na platforme Telegram po tom, čo bol predchádzajúci odkaz o vyhlásení zákazu vychádzania upravený.

Zákaz mal byť vyhlásený s odôvodnením, že ukrajinské jednotky by sa mohli pripravovať na postup s cieľom opätovne ovládnuť toto mesto. "V meste Cherson bol vyhlásený zákaz vychádzania, ktorý bude trvať 24-hodín, nepretržite, takže budeme môcť brániť naše mesto," znelo predchádzajúce vyhlásenie Stremousova.

Proruské oblastné úrady v Chersonskej oblasti, ktorú Putin počas slávnostnej ceremónie vyhlásil v septembri za súčasť Ruska, medzitým už týždne vyzývajú civilistov aby opustili západnú časť tohto administratívneho regiónu. Proruskí predstavitelia tvrdia, že pomohli evakuovať už desaťtisíce ľudí.

Ruská armáda v piatok uviedla, že denne "evakuuje viac než 5000 civiistov" z Chersonskej oblasti. "Vojenskí inžinieri každý deň prepravia až 1200 civilných vozidiel - nákladných aj osobných - ako aj viac než 5000 civilistov na ľavý breh rieky Dnipro," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

Kyjev však odsun tamojšieho obyvateľstva prirovnal k sovietskym "deportáciám" ukrajinského ľudu.