Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Chersonská oblasť sa pripravuje na referendum o pripojení k Rusku

Na snímke pohľad na budovu po útoku na Ukrajine v nedeľu 26. júna 2022. Foto: TASR/AP

Vybudujeme tú krajinu, o ktorej sme všetci tak dlho snívali, v ktorej sme voľakedy žili, uviedol promoskovský lokálny predstaviteľ Kyrylo Stremousov.

Cherson 29. júna (TASR) - Chersonská oblasť ležiaca na juhu Ukrajiny sa pripravuje na usporiadanie referenda o pripojení sa k Rusku. Oznámil to v stredu promoskovský lokálny predstaviteľ Kyrylo Stremousov, ktorého Moskva označuje za zástupcu šéfa chersonskej civilno-vojenskej regionálnej správy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Pripravujeme sa na referendum a uskutočníme ho. Chersonská oblasť príjme riešenie a pripojí sa k Ruskej federácii – stane sa jej plnohodnotným subjektom, ktorý bude môcť fungovať ako jediný štátny útvar, v ktorom nebudú národy nielen spolu žiť, ale stanú sa jednou rodinou, národmi Ruska," vyhlásil Stremousov vo videu zverejnenom na jeho oficiálnom účte na sociálnej sieti Telegram.

"Vybudujeme tú krajinu, o ktorej sme všetci tak dlho snívali, v ktorej sme voľakedy žili. Rovnaký princíp Sovietskeho zväzu, kde každá žena bola matkou, kde sa priateľstvo národov nezakladalo len na nejakej deklarácii, ale bolo úplne spontánne," dodal proruský predstaviteľ.

Stremousov začiatkom minulého týždňa avizoval, že spomínané referendum by sa mohlo uskutočniť na jeseň.

Chersonská oblasť leží severne od Krymského polostrova, ktorý Rusko pred ôsmimi rokmi anektovalo. Bola jedným z prvých regiónov, ktoré ruské jednotky ovládli po svojej invázii začatej 24. februára.

Proruské ozbrojené zložky pritom iba v utorok zadržali prokyjevského, riadne zvoleného starostu mesta Cherson Ihora Kolychajeva. Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) na svojom webe napísalo, že Kolychajeva zadržali, lebo otvorene odmietol spoluprácu s "okupačnou mocou".