Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Chersonský gubernátor obvinil Rusov z použitia zakázanej munície

Ilustračné foto. Foto: Youtube

Ruské jednotky podľa ukrajinskej strany v uplynulých hodinách ostreľovali viaceré lokality vrátane mesta Záporožie a dedín v Dnipropetrovskej oblasti.

Kyjev 8. januára (TASR) - Gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč obvinil ruskú armádu, že v noci na nedeľu pri novej vlne ostreľovania juhoukrajinského mesta Cherson použila zakázanú zápalnú munícii. Podľa Januševyča k civilným obetiam nedošlo.

Ako informovala agentúra DPA, Januševyč o tom informoval na svojom kanáli na platforme Telegram, pričom svoj status doplnil aj videom, ktoré podľa neho zachytáva ostreľovanie Chersonu zápalnou muníciou.

Používanie zápalnej munície voči civilným cieľom je od roku 1980 zakázané. Tento zákaz je zakotvený v protokole k Dohovoru o zákaze alebo obmedzení použitia istých druhov zbraní.

Ukrajinské orgány už predtým tvrdili, že ruská armáda používa zakázanú zápalnú muníciu - hovorilo sa o tom najmä v súvislosti s ostreľovaním mesta Popasna v marci roku 2022.

Januševyč podotkol, že k ostreľovaniu mestskej časti Tavrijskyj, ležiacej na severovýchode Chersonu, došlo ešte v rámci jednostranného prímeria vyhláseného ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Kyjev toto prímerie, ktoré vypršalo o polnoci moskovského času zo soboty na nedeľu, neuznal a označil ho za "pokrytectvo" a "propagandistický ťah".

Ruské jednotky podľa ukrajinskej strany v uplynulých hodinách ostreľovali viaceré lokality vrátane mesta Záporožie a dedín v Dnipropetrovskej oblasti. Nočné útoky na Charkov si vyžiadali jednu obeť. Mestá Kramatorsk a Kosťantynivka v Doneckej oblasti boli zasiahnuté raketami, pričom jedna osoba zahynula a ďalších osem ľudí bolo zranených, informoval zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.