Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Chirurg chcel predať röntgenovú snímku obete teroristického útoku

Na archívnej snímke záchranári evakuujú ženu z koncertnej sály Bataclan, kde došlo k teroristickým útok v piatok, 13. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Muž chcel röntgenovú snímku predať ako digitálne umelecké dielo – avšak bez vedomia pacientky.

Paríž 24. januára (TASR) - Uznávaný francúzsky chirurg čelí právnym krokom a možnému disciplinárnemu trestu po pokuse predať röntgenovú snímku pacientky, ktorá bol v roku 2015 postrelená počas útoku v hudobnom klube Bataclan vo francúzskej metropole Paríž. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

O ortopedickom chirurgovi Emmanuelovi Masmejeanovi, ktorý v pracuje v Nemocnici Georgea Pompidoua v juhozápadnej časti Paríža, cez víkend informovala webová stránka Mediapart s tým, že predáva röntgenovú snímku ako digitálne umelecké dielo – avšak bez vedomia pacientky.

Na snímke, ktorá sa na webovej stránke OpenSea predávala za zhruba 2776 dolárov (2446 eur), je vidieť predlaktie s projektilom zo samopalu kalašnikov.

Riaditeľ parížskych verejných nemocníc Martin Hirsch na sociálnej sieti Twitter následne napísal, že voči chirurgovi bola za toto jeho "neúctivé" a "škandalózne" rozhodnutie podaná trestná i služobná sťažnosť.

Masmejean následne vo vyjadrení pre webovú stránku Mediapart uznal, že predávať snímku bola "chyba". Ako dodal, ľutuje tiež, že danú pacientku nepožiadal o povolenie, píše AFP. Chirurg následne snímku z predaja stiahol.

Pacientka nebola v prípade identifikovaná, bolo však uvedené, že ide o mladú ženu, ktorej priateľ zahynul počas útoku v klube Bataclan. Atentát bol súčasťou série útokov teroristov z organizácie Islamský štát (IS) vo francúzskej metropole, ktoré si vyžiadali 130 životov.

Združenie obetí Life for Paris v reakcii na prípad vo vyhlásení uviedlo, že "stojí pri obeti útoku, ktorá je dnes obeťou hlúposti... lekára, čo očividne zabudol na svoj etický kódex," cituje AFP.