Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Chorváti protestujú proti covidpasom pre štátnych zamestnancov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podobné protesty sa v krajine konajú už od pondelka v približne 30 mestách. Ľudia ich organizujú cez sociálne siete.

Záhreb 11. novembra (TASR) - Stovky Chorvátov vo štvrtok už štvrtý deň v rade protestovali v hlavnom meste Záhreb a aj v niekoľkých ďalších mestách proti povinným covidpasom, ktorými sa od pondelka budú musieť preukazovať štátni zamestnanci. V Chorvátsku v poslednom čase evidujú rekordné počty nakazených, informovala agentúra AFP.

Začiatkom tohto mesiaca predstavila chorvátska vláda nové reštriktívne opatrenia zamerané na spomalenie prudkého šírenia vírusu. Chorvátsko je jednou z krajín Európy s veľmi nízkou mierou zaočkovanosti.

Od pondelka 15. novembra sa povinnosť preukázať sa potvrdením o očkovaní, prekonaní covidu či negatívnym testom bude vzťahovať na všetkých štátnych zamestnancov, vrátane tých, ktorí pracujú v školstve. Doteraz sa toto opatrenie vzťahovalo len sociálnych a zdravotníckych pracovníkov, píše AFP.

Vo štvrtok sa niekoľko stoviek ľudí zhromaždilo v centre Záhrebu pred vládnymi budovami. Niektorí z nich mali pri sebe lampáše a plagáty s nápismi: "Neočkovaní by nemali byť prepustení" alebo "Sloboda voľby".

Podobné protesty sa v krajine konajú už od pondelka v približne 30 mestách. Ľudia ich organizujú cez sociálne siete.

V stredu pritom v Chorvátsku zaznamenali najvyšší denný počet nových prípadov nákazy koronavírusom, keď bolo pozitívne testovaných 7315 ľudí.

V Chorvátsku, v ktorom žije asi 4,2 milióna obyvateľov, je plne zaočkovaných približne len 45 percent populácie. Spomedzi štátov Európske únie má nižšiu mieru zaočkovanosti už iba Rumunsko a Bulharsko, pripomína AFP.

Od začiatku pandémie podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Chorvátsku zaevidovali viac ako 514.000 prípadov nákazy a takmer 9700 súvisiacich úmrtí.