Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Chorváti sú najnenávidenejšou menšinou v Srbsku, tvrdí štátny tajomník

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zvonko Milas tiež vyzdvihol chorvátsku vládu, ktorá zdvojnásobila pomoc pre chorvátske menšiny v 12 európskych krajinách.

Záhreb 15. mája (TASR) - Štátny tajomník Ústredného štátneho úradu pre Chorvátov v zahraničí Zvonko Milas vyjadril v piatok znepokojenie v súvislosti s mediálnymi útokmi na príslušníkov chorvátskej menšiny v Srbsku. Chorváti v Srbsku sú podľa jeho slov najviac nenávidená etnická skupina, informovala agentúra Hina.

Milas spomenul učebnicu dejín chorvátskeho jazyka pre ôsmakov, ktorú schválili príslušné srbské orgány. Bola však interpretovaná ako oslava Nezávislého štátu Chorvátsko počas rokov 1941 - 1945.

Milasa mrzia neopodstatnené útoky médií na chorvátsku menšinu a aj nedostatok primeranej reakcie zo strany srbských inštitúcií. Dodal, že "aj najvyšší srbskí úradníci sa často podieľajú na takýchto útokoch".

Vyzval preto srbské inštitúcie, aby podnikli potrebné kroky na ochranu členov chorvátskej menšiny, ktorí sa chcú aktívne podieľať na rozvoji srbskej spoločnosti - a aby to spravili v súlade s medzinárodnými dohovormi, bilaterálnymi dohodami a vlastnou legislatívou.

Milas taktiež vyzdvihol chorvátsku vládu, ktorá zdvojnásobila pomoc pre chorvátske menšiny v 12 európskych krajinách a ktorá podporuje strategické projekty Chorvátov v Srbsku, ako napríklad vybudovanie Chorvátskeho domu v srbskom meste Subotica.