Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Chorvátska vláda rozhodla o zlúčení diaľničných spoločností

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Privatizácia, respektíve udelenie koncesie na prevádzku štátnej diaľničnej siete súkromnej firme, mala za cieľ odbúranie vysokého dlhu sektora.

Záhreb 23. mája (TASR) - Chorvátska vláda sa vo štvrtok (21. 5.) rozhodla, že zlúči oboch štátnych prevádzkovateľov diaľnic Hrvatske autoceste (HAC) a Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ). V dôsledku fúzie by sa predbežne od 15. júna malo zrušiť cestné mýto pre most na ostrov Krk, uviedli chorvátske médiá.

Fúzia oboch diaľničných spoločností znamená podľa ministra dopravy Olega Butkoviča ďalší krok v rámci reštrukturalizácie sektora, ktorá sa začala v roku 2017, potom ako sa zrušili privatizačné plány.

Privatizácia, respektíve udelenie koncesie na prevádzku štátnej diaľničnej siete súkromnej firme, mala za cieľ odbúranie vysokého dlhu sektora. Stretla sa však s odporom verejnosti. Celková zadlženosť chorvátskeho sektora ciest predstavuje zhruba 5 miliárd eur.

Obe štátne diaľničné spoločnosti prevádzkujú spoločne vyše 1100 kilometrov z celkovo 1300 kilometrov dlhej chorvátskej diaľničnej siete, pričom na HAC pripadá 925,8 kilometra.