Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Chorvátska vláda schválila nákup francúzskych stíhačiek Rafale

Francúzske bojové lietadlá Rafal. Foto: TASR/AP

Tamojšie letectvo má v súčasnosti k dispozícii len niekoľko stále funkčných sovietskych nadzvukových viacúčelových stíhačiek typu MiG-21, ktorých životnosť sa skončí v roku 2024.

Záhreb 24. novembra (TASR) - Chorvátska vláda v stredu schválila nákup 12 francúzskych bojových stíhacích lietadiel Dassault Rafale v hodnote 999 miliónov eur, aby nimi nahradila svoju starnúcu flotilu strojov typu MiG-21. Informovala o tom agentúra AP. Schválenie nákupu sa odohralo deň pred návštevou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Záhrebe.

Chorvátski vládni predstavitelia uviedli, že nákup lietadiel pokryje bezpečnostné potreby Chorvátska na ochranu vzdušného priestoru krajiny na nasledujúcich 30 rokov. Súčasťou kontraktu sú aj rakety a výcvik pre chorvátskych pilotov.

Záhreb oznámil, že pre francúzske stíhačky sa rozhodol v máji. O zákazku sa usilovali aj ďalšie krajiny. Spojené štáty ponúkali nové stroje typu F-16 Fighting Falcon. Švédsko chcelo Chorvátsku predať nové stíhacie lietadlá typu JAS 39 Gripen. Izrael ponúkal na predaj použité stíhačky F-16 americkej výroby. Napokon však vyhrala francúzska ponuka.

Očakáva sa, že kontrakt na použité lietadlá podpíšu vo štvrtok za prítomnosti šéfa Elyzejského paláca. AP pripomína, že ide o prvú návštevu francúzskej hlavy štátu v Chorvátsku od rozpadu bývalej Juhoslávie na začiatku 90. rokov minulého storočia. Dve stíhačky typu Rafale majú urobiť prelet nad chorvátskym hlavným mestom počas Macronovej návštevy.

Prvých šesť strojov typu Rafale by malo chorvátske letectvo získať v roku 2024, zvyšok má byť dodaný v nasledujúcom roku. Záhreb kúpil celkovo desať použitých jednomiestnych strojov a dve dvojmiestne verzie Rafale F3-R.

Tamojšie letectvo má v súčasnosti k dispozícii len niekoľko stále funkčných sovietskych nadzvukových viacúčelových stíhačiek typu MiG-21, ktorých životnosť sa skončí v roku 2024.

Chorvátsko, ktoré je členom Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie, podľa AP v súčasnosti vedie "malé preteky v zbrojení" so susedným Srbskom, ktoré nedávno dostalo šesť použitých stíhačiek MiG-29 z Ruska a ďalšie štyri stroje tohto typu z Bieloruska.