Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Do Splitu pricestovalo 200 turistov z Bratislavy a Viedne

Ilutračná snímka. Foto: TASR/AP

Štátny tajomník ministerstva pre cestovný ruch Tonči Glavina povedal, že očakávania sú túto turistickú sezónu veľmi optimistické.

Split 19. júna (TASR) - Približne 200 turistov zo Slovenska a Rakúska pricestovalo v sobotu do chorvátskeho mesta Split vlakom s trasou Bratislava-Viedeň-Split a privítal ich štátny tajomník ministerstva pre cestovný ruch Tonči Glavina. Povedal, že očakávania sú túto turistickú sezónu veľmi optimistické. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

Vlak bude premávať dvakrát do týždňa až do 11. septembra a na Slovensku a v Rakúsku sa predalo vyše 4000 cestovných lístkov.

Glavina k tejto letnej sezóne uviedol, že je potrebné pokračovať v očkovaní proti ochoreniu COVID-19 nielen v radoch pracovníkov cestovného ruchu, ale aj vo zvyšku chorvátskeho obyvateľstva.

"Očakávame, že táto turistická sezóna bude výrazne lepšia než vlaňajšia," dodal štátny tajomník.
Na archívnej snímke vozeň s naloženými motorkami pred prvou jazdou autovlaku do Chorvátska v Bratislave v piatok 18. júna 2021.
Foto: TASR - Dano Veselský

Pripomenul tiež, politika Európskej únie do roku 2050 sa bude zameriavať na osobnú železničnú dopravu. "Tá bude základom pre turizmus a chorvátska vláda na tom intenzívne pracuje. Nasledujúce desaťročie možno očakávať veľké investície do rozvoja osobnej železničnej dopravy v Chorvátsku, aby bol náš cestovný ruch ešte viac konkurencieschopný," informoval Glavina.

Riadiaci pracovník Chorvátskych železníc Željko Ukič oznámil, že ich spoločnosť využije financie EÚ a pôžičky na zaobstaranie 40 nových vlakov nasledujúce tri roky. Oznámil aj spustenie vlakového spojenia Budapešť-Split od 3. júla.