Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Chorvátsku dvom levom v zoo v Záhrebe potvrdili covid

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dvom levom urobili test, pretože sa u nich prejavovali príznaky covidu. Takisto mali kontakt s osobou s týmto ochorením, konkrétne so svojím opatrovateľom.

Záhreb 24. novembra (TASR) - Vo výteroch z nozdier a vo fekáliách dvoch levov v zoologickej záhrade v chorvátskej metropole Záhreb zistili koronavírus. Ide o prvé potvrdenie ochorenia COVID-19 u zvierat v chorvátskej zoo, oznámilo v stredu chorvátske ministerstvo poľnohospodárstva. Informovala o tom tlačová agentúra HINA.

Dvom levom urobili test, pretože sa u nich prejavovali príznaky covidu. Takisto mali kontakt s osobou s týmto ochorením, konkrétne so svojím opatrovateľom. Testy boli vykonané v rámci programu, ktorý monitoruje nákazu koronavírusom u zvierat a stanovuje, akú úlohu mohli zohrať v epidemiológii ochorenia COVID-19 v Chorvátsku, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo.

Ministerstvo dodalo, že podľa Svetovej organizácie pre zdravie zvierat (OIE) zatiaľ nie sú žiadne dôkazy o tom, že domáce zvieratá zohrali veľkú rolu v prenose covidu na ľudí. Takéto riziko je pokladané za veľmi malé.

Ministerstvo však predsa odporučilo, aby sa osoby s podozrením na ochorenie covid vyhýbali blízkemu kontaktu so svojimi domácimi zvieratami a aby zvieratá osôb s covidom boli izolované.