Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Slovensko zaznamenalo otrasy zemetrasenia v Chorvátsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Chorvátsko leží na seizmicky aktívnom území. Malá jadranská platňa totiž naráža do euroázijskej tektonickej platne.

Záhreb 7. októbra (TASR) - Chorvátsko zasiahlo v stredu večer zemetrasenie s magnitúdou 4,6. Informovala o tom agentúra HINA, podľa ktorej neboli bezprostredne hlásené žiadne obete ani zranení. Otrasy však zaznamenali aj seizmogramy na Slovensku, vyplýva z údajov Národnej siete seizmických staníc.

"Chorvátsky seizmologický ústav zaznamenal otrasy v stredu o 21.57 h. Epicentrum ležalo na chorvátsko-bosnianskych hraniciach neďaleko jazera Buško. Otrasy bolo cítiť v Splitsko-dalmatínskej župe v meste Sinj, ale aj v Splite a v Makarskej," oznámil Chorvátsky seizmologický ústav.

Miestni obyvatelia podľa chorvátskych médií cítili výrazné prejavy a hlásili aj prvé menšie škody.

"Na sociálnych sieťach sa šíria fotografie a videozábery, ktoré zachytávajú zrútenú časť kamenného múru v Splite," napísal spravodajských portál chorvátskeho denníka Večernji list.

"Myslela som si, že sa môj dom zrúti. Bežala som von. Všetci (susedia) boli na ulici. Naozaj som sa bála," citoval Večernji list obyvateľku mesta Trilj.

Silné otrasy cítili vo viacerých populárnych dovolenkových destináciach od Zadaru až po Dubrovník. Zaujímavosťou je, že zemetrasenie zaznamenali aj prístroje na Slovensku, konkrétne seizmogram zo stanice Modra.

Chorvátsko leží na seizmicky aktívnom území. Malá jadranská platňa totiž naráža do euroázijskej tektonickej platne. Krajina zažila od začiatku 20. storočia viacero zemetrasení s magnitúdou vyššou ako šesť.