Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Chorvátsky najvyšší súd potvrdil dva roky väzenia pre Hernádiho

Zsolt Hernadi, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rozsudok je právoplatný, uviedol euronews.com, podľa ktorého Maďarsko zrejme šéfa MOL-u nevydá Chorvátsku.

Záhreb/Budapešť 25. októbra (TASR) - Chorvátsky najvyšší súd potvrdil rozsudok prvostupňového súdu pre bývalého premiéra Iva Sanadera a šéfa maďarskej energetickej spoločnosti MOL Zsolta Hernádiho, ktorých uznal za vinných z úplatkárstva v korupčnej kauze spred 12 rokov. Informoval o tom v pondelok spravodajský server euronews.com s odvolaním sa na chorvátsky server 24sata.hr.

Najvyšší súd odmietol odvolanie oboch obvinených a Sanadera odsúdil na šesť rokov väzenia za prijatie úplatku 10 miliónov eur a Hernádimu, ktorého stíhali v neprítomnosti, uložil za dávanie úplatku dvojročný trest.

Záhrebský okresný súd v decembri 2019 dospel k záveru, že Sanader, ktorý si už odpykáva samostatný trest za korupciu, a Hernádi sa dopustili "prijímania a dávania úplatku" v súvislosti s dohodou z roku 2009, umožňujúcou koncernu MOL získať kontrolu nad chorvátskou ropnou a plynárenskou spoločnosťou INA.

Sudkyňa Maja Štamparová-Stipičová vtedy uviedla, že vtedajší predseda chorvátskej vlády Sanader dostal na základe tejto dohody 10 miliónov eur.

Rozsudok je právoplatný, uviedol euronews.com, podľa ktorého Maďarsko zrejme šéfa MOL-u nevydá Chorvátsku.