Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Chorvátsky politik: Život si vzalo 3100 vojnových veteránov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Poslanec Stipo Mlinarič tiež položil otázku, či chorvátsky parlament vôbec niekedy diskutoval o tomto probléme a pokúsil sa zaviesť opatrenia na zníženie počtu samovrážd.

Záhreb 17. septembra (TASR) - Poslanec Stipo Mlinarič z chorvátskeho Hnutia Domovina vo štvrtok na zasadnutí parlamentu upozornil, že v minulosti spáchalo samovraždu 3100 chorvátskych vojnových veteránov. Poslanec tiež položil otázku, či chorvátsky parlament vôbec niekedy diskutoval o tomto probléme a pokúsil sa zaviesť opatrenia na zníženie počtu samovrážd. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA.

"Prežili granáty, tábory, vojnu, ale nedokázali prežiť tento mier, nedokázali sa vyrovnať so zverstvami počas mieru, so zlodejstvom, korupciou, drancovaním," povedal Mlinarič.

Takisto položil otázku, koľko politikov, magnátov a takzvaných manažérov, ktorí lacno kúpili továrne, si vzalo život, a dodal - ani jeden.

"Samovraždu spáchal celý pluk elitných vojakov. Diskutoval o tom parlament niekedy? Snažil sa prijať opatrenia na zníženie počtu samovrážd?" povedal v príhovore Mlinarič.

Katarina Nemetová z Istrijskej demokratickej strany (IDS) sa venovala inej téme - vyzvala chorvátsku vládu, aby využila diplomatické kanály a podporila iniciatívu starostov desiatich istrijských miest a župana Istrijskej župy, adresovanú rakúskej aj slovinskej vláde. Iniciatíva žiada tieto vlády, aby uvažovali nad tým, že epidemiologické opatrenia v čase pandémie nového koronavírusu budú uplatňovať selektívne, na úrovni chorvátskych regiónov a žúp, a nie celého štátu.

Natalija Martinčevičová zo strany Reformisti zasa zdôraznila, že je dôležité realizovať projekt výsokorýchlostnej železnice Varaždin-Čakovec-Lepoglava-Záhreb. Projekt má spájať strednú Európu s Chorvátskom a prístavom v meste Rijeka a 85 percent z neho sa bude financovať európskymi peniazmi.