Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Chrám Narodenia Pána v Betleheme bude sprístupnený pre návštevníkov

Na archívnej snímke pohľad na Západnú stenu a Dóm skaly, jednych z najsvätejších miest pre Židov a Moslimov, v Starom meste Jeruzalema. Foto: TASR/AP

Chrám Narodenia Pána v Betleheme je najdlhšie neprestajne fungujúci kresťanský kostol na svete.

Jeruzalem 26. mája (TASR) - Chrám Narodenia Pána v Betleheme otvorí v utorok opätovne svoje brány pre návštevníkov po tom, ako bol v súvislosti s koronavírusovou pandémiou tri mesiace uzavretý. Informovala o tom agentúra AP.

Chrám, jedna z najposvätnejších svätýň kresťanstva, bol uzavretý ešte 5. marca, keď boli v Predjordánsku potvrdené prvé prípady ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2.

K uzavretiu baziliky pre verejnosť pritom došlo krátko pred Veľkou nocou, teda v čase, keď toto miesto každoročne navštevujú desaťtisíce veriacich.

Grécky pravoslávny biskup Theofylaktos označil opätovné otvorenie svätyne za slávnostný deň pre Betlehem, keďže podľa neho "každý bude teraz môcť vstúpiť do chrámu a modliť sa tam ako predtým".

Chrám Narodenia Pána v Betleheme je najdlhšie neprestajne fungujúci kresťanský kostol na svete. Jeho výstavbu začal rímsky cisár Konštantín Veľký so svojou matkou sv. Helenou v roku 327. Svätyňa bola vybudovaná v blízkosti jaskyne, ktorá je podľa tradícií považovaná za miesto narodenia Ježiša Nazaretského.

Palestínska samospráva ohlásila celkovo 400 prípadov nového druhu koronavírusu, ktorý si v Predjordánsku vyžiadal doposiaľ dve obete na životoch.