Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Európsky ekologický dohovor je o transformácii celého hospodárstva

Na archívnej snímke Dušan Chrenek. Foto: TASR/Martin Baumann

Cieľom je udržateľný rast a zelená ekonomika, ktoré budú prinášať prospech pre všetkých ľudí a budú vytvárať zdravšie prostredie, vyjadril sa v Dušan Chrenek.

Brusel 5. Decembra (TASR) – Európsky ekologický dohovor, ktorý je jednou zo šiestich hlavných priorít novej Európskej komisie (EK) pod vedením Ursuly von der Leyenovej, znamená transformáciu celého hospodárstva EÚ. Uviedol to vo štvrtok v Bruseli počas prednášky pre novinárov Dušan Chrenek, hlavný poradca pre riadenie Energetickej únie na Generálnom riaditeľstve EK pre klímu.

"Európsky ekologický dohovor je o transformácii celého hospodárstva EÚ tak, aby sme znižovali emisie a do roku 2050 sa stali prvým klimaticky neutrálnym kontinentom. Zároveň sú naším cieľom udržateľný rast a zelená ekonomika, ktoré budú prinášať prospech pre všetkých ľudí a budú vytvárať zdravšie prostredie," povedal a dodal, že dôležité je, aby sme zdroje využívali takým spôsobom, ktorý nezaťaží budúce generácie.

Ako totiž uviedol, ľudstvo v súčasnosti spotrebuje toľko zdrojov, že ak by sme v tom pokračovali ďalej, potrebovali by sme až dve planéty. Výzvou je teda udržanie si vysokej kvality života, ktorá bude ale spojená aj s udržateľnosťou.

Za hlavné oblasti, ktoré produkujú najviac emisií a budú predmetom zmien menoval D. Chrenek energetiku, dopravu, priemysel, budovy a poľnohospodárstvo. "Pokrok sa dá dosiahnuť čistou mobilitou – napríklad posunom k elektronickým vozidlám, ďalej znižovaním emisií v leteckej či námornej doprave, renováciami budov alebo obehovým hospodárstvom," uviedol.

Prioritami sú podľa jeho slov v prvom rade znižovanie emisií a dosiahnutie uhlíkovej neutrality, vplyv na životné prostredie a biodiverzita. "Hrozí nám totiž, že z ôsmich miliónov rastlinných a živočíšnych druhov až jeden milión vyhynie," varoval. Významnou súčasťou je aj využívanie prírodných zdrojov a zabezpečenie lepšieho obehového hospodárstva, zastavenie znečisťovania ovzdušia, vody a zeme. Takisto je potrebné sa pozrieť aj na to, ako vyrábame energiu, akým spôsobom využívame energie v budovách, akú máme dopravu. To všetko zohráva úlohu aj pri transformácii priemyslu, kde sa dajú napríklad využívať nové digitálne technológie.

Keďže zmeny v priemyselnej oblasti budú mať dopad na isté regióny a ľudí, ktorí v nich žijú, EK pripravuje fond pre spravodlivú transformáciu, ktorý bude poskytovať pomoc zasiahnutým regiónom – či už uhoľným alebo tým, ktoré svojím priemyslom vytvárajú vysoké emisie.

Nevyhnutné je i to, aby financie na európskej, ako aj národnej úrovni boli investované do udržateľných projektov, ktoré majú pozitívny vplyv na spoločnosť a planétu. "Ekologický dohovor nie je len o klíme, ale aj o zdravej planéte a zdravých ľuďoch," doplnil.





(osobitná spravodajkyňa TASR Lucia Galdíková)