Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Chrípka a RSV v Maďarsku dosiahli úroveň epidémie

Ilustračná foto Foto: TASR - Dano Veselský

Z aktuálnych údajov vyplýva, že akútne respiračné ochorenia vzrástli v sledovanom období oproti predchádzajúcemu týždňu o 20 percent a chrípke podobné ochorenia o 50 percent.

Budapešť 12. januára (TASR) - Choroby podobné chrípke dosiahli v Maďarsku epidemickú úroveň, pričom súčasne prebieha aj epidémia takzvaného respiračného syncyciálneho vírusu (RSV). Uviedla to vo štvrtok pre agentúru MTI šéfka maďarského Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V prvom kalendárnom týždni tohto roka navštívilo lekára s akútnou infekciou horných dýchacích ciest takmer 162.000 ľudí, z toho 19.000 ľuďom na základe klinických príznakov diagnostikovali chrípkové ochorenie.

Z aktuálnych údajov vyplýva, že akútne respiračné ochorenia vzrástli v sledovanom období oproti predchádzajúcemu týždňu o 20 percent a chrípke podobné ochorenia o 50 percent. Podľa slov Müllerovej to znamená, že v Maďarsku sa začalo epidemické šírenie chrípky.

Podobná je situácia je aj pri ochoreniach spôsobených vírusom RSV. "Zatiaľ nie je vyhlásený zákaz návštev v nemocniciach, avšak rastom počtu uvedených ochorení možno očakávať takéto opatrenie," zdôraznila šéfka ÁNTSZ.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)