Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ministerka tmavej pleti je najviac stráženým členom francúzskej vlády

Christiane Taubirová Foto: TASR/AP

V posledných týždňoch bola táto rodáčka z Francúzskej Guayany terčom viacerých rasistických útokov, ktoré všetky politické strany odsúdili.

Paríž 17. novembra (TASR - Francúzskej ministerke spravodlivosti Christiane Taubirovej pridelili po sérii rasistických útokov a vyhrážok ďalších troch telesných strážcov. Informoval o tom v sobotu zdroj blízky vyšetrovaniu týchto prípadov s tým, že ministerke v uplynulých dňoch pošta doručila niekoľko ďalších listov s urážkami a vyhrážkami.

Taubirová je tak najviac stráženým členom francúzskej vlády. Ministerstvo vnútra v súvislosti s tým vydalo vyhlásene, že posilnená ochranka Taubirovej je "adekvátna hrozbe, ktorej čelí".

Ministerka spravodlivosti je dlho kritizovaná pravicou za presadenie zákona povoľujúceho manželstvá homosexuálov, ako aj za jej údajne laxný prístup k trestnému poriadku. V posledných týždňoch bola táto rodáčka z Francúzskej Guayany terčom viacerých rasistických útokov, ktoré všetky politické strany odsúdili.

Útoky na Taubirovú odsúdil aj Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva, ktorý poukázal aj na alarmujúci nárast prípadov rasizmu, xenofóbie a netolerancie k národnostným menšinám vo viacerých európskych štátoch.

Podobné vyhlásenie komisariát OSN vydal aj v júli po rasistických útokoch na taliansku ministerku pre integráciu Cécile Kyengeovú.