Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Cichanovská chce usporiadať Medzinárodný deň solidarity s Bieloruskom

Sviatlana Cichanovská, archívne foto. Foto: TASR/AP

Šiesteho februára sa v spolupráci s bieloruskou diaspórou a iniciatívou Belorusy zamežža začne veľká konferencia o solidarite, ku ktorej bude možné pripojiť sa online.

Minsk/Vilnius 13. januára (TASR) – Sviatlana Cichanovská plánuje usporiadať 7. februára Medzinárodný deň solidarity s Bieloruskom. Politici a známi ľudia môžu podporiť kampaň na sociálnych sieťach pomocou hashtagu #standwithbelarus. Cichanovskej tím o tom v utorok informoval na sociálnej sieti Telegram, uviedla agentúra Interfax.

Cichanovská vo svojom vyhlásení pripomenula, že Bielorusi už takmer pol roka bojujú za demokraciu. Podnetom pre protesty boli zmanipulované prezidentské voľby, ktoré sa v Bielorusku konali 9. augusta 2020 a za ktorých víťaza sa dal vyhlásil Alexandr Lukašenko. Bieloruská opozícia, EÚ, ako aj mnohé ďalšie štáty sveta ho však odmietli uznať za legitímneho prezidenta.

Od 9. augusta sa v Bielorusku konajú protestné akcie, pričom spočiatku mali podobu masových zhromaždení a pochodov, ktoré policajné zložky násilne rozháňali, pričom zadržali stovky aktivistov. Mnohí z nich vyviazli len s pokutou, iných odsúdili aj na nepodmienečné tresty väzenia.

Vzhľadom na tieto represálie exilová opozícia na sklonku jesene avizovala, že po brutálne potlačených masových zhromaždeniach a pochodoch bude potrebné zmeniť taktiku, aby ľudia neboli vystavovaní policajným represáliám.

Opozíciu podporujúce médiá odvtedy informujú o nových formách protestov: spoločných prechádzkach susedov, vytváraní živých reťazí pozdĺž ciest, vyvesovaní proopozičných vlajok na okná či fasády domov. Pokračuje sa aj v stavaní snehuliakov s fúzami nápadne pripomínajúcimi Lukašenkove.

Cichanovská teraz vyzvala bieloruskú diaspóru a všetkých, ktorí podporujú Bielorusov, aby 7. februára usporiadali zhromaždenia na znak solidarity s Bieloruskom. V tlačovej správe sa súčasne píše, že treba počas nich rešpektovať všetky obmedzenia, prijaté pre pandémiu infekčnej choroby COVID-19.

Tlačová služba dodala, že 6. februára sa v spolupráci s bieloruskou diaspórou a iniciatívou Belorusy zamežža (Bielorusi v zahraničí) začne veľká konferencia o solidarite, ku ktorej bude možné pripojiť sa online.

Cichanovská kandidovala v prezidentských voľbách po tom, ako ústredná volebná komisia odmietla zaregistrovať ako uchádzača o kandidatúru jej manžela, známeho blogera a novinára Siarheja Cichanovského, ktorý je od leta väzobne stíhaný.

Podľa oficiálne oznámených výsledkov volieb získala Cichanovská iba niečo cez 10 percent hlasov a umiestnila sa na druhom mieste za Lukašenkom. Opozícia však tieto výsledky sčítania hlasov neuznáva.