Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Cichanovská: Nové, slobodné a férové voľby sú vôľou a želaním celého n

Sviatlana Cichanovská, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Líderka bieloruskej opozície ďalej konštatovala, že Bielorusko sa nenachádza v geopolitickom vákuu a Rusko aj EÚ sa zaujímajú o budúcnosť tejto krajiny.

Bratislava/Vilnius 28. augusta (TASR) - Nové, slobodné a spravodlivé voľby v Bielorusku sú reálne, pretože sú vôľou a túžbou celého národa. Uviedla to v piatok bieloruská opozičná politička Sviatlana Cichanovská počas virtuálneho summitu Globsec 2020.

"Predošlé voľby neboli spravodlivé ani transparentné. Nikdy nezistíme, ako naozaj dopadli," povedala Cichanovská. Ľudia, ktorí podľa nej vyšli do ulíc, chcú mať nové a transparentné prezidentské voľby.

V súvislosti s hrozbou prerastenia politickej krízy v Bielorusku do ozbrojeného konfliktu Cichanovská vyjadrila isté obavy, no zároveň dúfa, že všetky krajiny budú rešpektovať právo Bieloruska na sebaurčenie. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko totiž v piatok vyhlásil bojovú pohotovosť pre polovicu bieloruskej armády. Zdôvodnil to cvičením NATO, ktoré prebieha v susednom Poľsku. Moskva zároveň na žiadosť bieloruského prezidenta vytvorila záložnú policajnú jednotku. Tá má v Bielorusku zasiahnuť proti demonštrantom v prípade eskalácie protestov.

Cichanovská si je tiež vedomá, že zatiaľ nie je jasné, či súčasné protesty dokážu presvedčiť Lukašenka, aby zmenil svoj postoj a ustúpil opozícii v otázke konania nových volieb a ich nezávislého monitorovania zahraničnými pozorovateľmi. "Nič však nenasvedčuje ani tomu, že ustúpi aj bieloruský ľud, ktorý sa za tie roky zmenil. Neustúpi v žiadnom prípade, pretože ľudia nebudú schopní žiť s týmto prezidentom a veriť mu, naďalej za ním stáť a odpustiť mu násilie, ktoré sa dialo po voľbách."

Líderka bieloruskej opozície ďalej konštatovala, že Bielorusko sa nenachádza v geopolitickom vákuu a Rusko aj EÚ sa zaujímajú o budúcnosť tejto krajiny. To, čo je však podľa nej v Bielorusku dôležité, sú jeho občania a ich vôľa postaviť krajinu opäť na nohy. "Žiadame, aby to ostatní rešpektovali a nechali bieloruský ľud, aby si sám určil svoju budúcnosť. Politická kríza v Bielorusku je len a len našou vnútornou záležitosťou. Bielorusi si ju preto musia vyriešiť sami," povedala.

Cichanovská je tiež presvedčená, že bieloruská vláda budú musieť skôr či neskôr rokovať s novou Koordinačnou radou, ktorá vznikla s cieľom pripraviť pokojné odovzdanie moci v Bielorusku. Pre krajinu bude podľa Cichanovskej najlepšie, ak k týmto rokovaniam dôjde čo najskôr.

Na otázku, či bude Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) najlepším sprostredkovateľom dialógu medzi Lukašenkovým režimom a opozíciou, Cichanovská uviedla, že v prípade potreby zahraničného mediátora sú k rokovaciemu stolu pozvané všetky zahraničné organizácie a lídri všetkých krajín, vrátane OBSE.

Na záver dodala, že je podľa nej v silách Bielorusov vyriešiť túto krízu mierovou cestou. "Verím v náš ľud a verím, že uspejeme".

Cichanovská vystúpila v rámci virtuálnej konferencie pod záštitou slovenskej organizácie Globsec, ktorá sa konala od 26. do 28. augusta. Predstavitelia z viacerých krajín počas trojdňového podujatia diskutovali o budúcich možných podobách a zmenách globálnej situácie po prekonaní koronavírusovej pandémie.