Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cichanovská označila Lukašenka za „komplica“ v agresii voči Ukrajine

Sviatlana Cichanovská, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Európska únia už Lukašenka v dôsledku početných škandálov okolo manipulácie volieb z roku 2020 neuznáva za legitímne zvoleného prezidenta.

Berlín 13. marca (TASR) - Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská označila bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za "komplica" Kremľa v útočnej vojne proti Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

"Plní všetky rozkazy (ruského prezidenta Vladimira) Putina," povedala Cichanovská v pondelok pre nemecký rozhlas Deutschlandfunk (DLF). Ako dodala, bez Lukašenkovho súhlasu by ruské útoky na Ukrajinu neboli možné. Alexandr Lukašenko podľa nej kúsok po kúsku predáva Kremľu nezávislosť svojej krajiny.

"Okupáciu zo strany Ruska nevnímame len vojensky, (Rusi) obsadzujú Bielorusko aj mediálne, v ekonomickej oblasti," pokračovala Cichanovská.

"Jediná vec, ktorú má Lukašenko v rámci Bieloruska ešte pod kontrolou, je útlak (obyvateľstva)," vyhlásila.

Lukašenko je v tejto bývalej sovietskej republike pri moci už viac než štvrťstoročie. Kritici ho označujú za "posledného európskeho diktátora", pripomína DPA.

Európska únia už Lukašenka v dôsledku početných škandálov okolo manipulácie volieb z roku 2020 neuznáva za legitímne zvoleného prezidenta. Masové protesty, ktoré po hlasovaní vypukli, bieloruský režim brutálne potlačil s podporou Ruska, čo ešte posilnilo závislosť Minska od Moskvy.

Cichanovská vo voľbách v roku 2020 kandidovala proti Lukašenkovi; v súčasnosti žije v exile v Litve. Vo svojej vlasti bola odsúdená na 15 rokov väzenia.

Lukašenko na začiatku invázie umožnil Rusku, aby vysielalo vojakov a odpaľovalo rakety na Ukrajinu aj z územia Bielorusku. Do bojov na Ukrajine sa však bieloruská armáda nezapojila.

Rusko má v Bielorusku približne 10.000 svojich vojakov a zbrane a obe krajiny organizujú pravidelné spoločné vojenské cvičenia. Kyjev v uplynulých mesiacoch opakovane vyjadril obavy, že by sa Bielorusko mohlo priamo zapojiť do vojny na strane Ruska. Lukašenko deklaruje, že bieloruskú armádu na Ukrajinu vyšle iba vtedy, ak by bolo napadnuté samotné Bielorusko.