Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Cichanovská podala sťažnosť na voľby v Bielorusku

Na archívnej snímke bieloruská prezidentská kandidátka Svitlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Cichanovská vo svojej sťažnosti žiada o opätovné prerátanie hlasov odovzdaných v niektorých volebných miestnostiach.

Minsk 10. augusta (TASR) - Svitlana Cichanovská, hlavná súperka opätovne zvoleného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, sa nezúčastní na pouličných protestoch proti výsledkom nedeľňajších volieb, aby zabránila provokáciám zo strany úradov. Agentúru AFP o tom informovala jej hovorkyňa.

Cichanovská sa však zároveň obrátila so sťažnosťou na bieloruskú Ústrednú volebnú komisiu, v ktorej žiada anulovanie výsledkov volieb, a tiež opätovné sčítanie hlasov alebo opakované hlasovanie v niektorých hlasovacích miestnostiach.

"Tím sa rozhodol, že (Cichanovská) sa nezúčastní na protestoch, aby sa vyhla provokáciám," povedala pre AFP Anna Krasulinová. "Úrady môžu vyvolať akúkoľvek provokatívnu situáciu, aby ju zadržali, a my ju potrebujeme na slobode," dodala hovorkyňa.

Oficiálne ohlásené výsledky volieb treba podľa nej anulovať v súvislosti s porušeniami volebnej legislatívy, ku ktorým došlo v priebehu sčítavania hlasov. Cichanovská vo svojej sťažnosti žiada o opätovné prerátanie hlasov odovzdaných v niektorých volebných miestnostiach. Ak by takéto prerátanie nebolo možné, malo by sa v nich hlasovanie anulovať a opakovať, v súlade s príslušnými bieloruskými zákonmi, uvádza sa v sťažnosti.

Lukašenko (65) v nedeľu podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil so ziskom 80,08 percenta hlasov a zabezpečil si tak už šiesty mandát vo funkcii bieloruskej hlavy štátu.

Svitlana Cichanovská, 37-ročná učiteľka angličtiny a prekladateľka, sa zapojila do súboja o prezidentské kreslo po tom, ako jej manžela, protivládneho blogera, pred voľbami zatkli. Vo voľbách dostala podporu 10,09 percenta voličov. Ďalší traja kandidáti získali každý menej než dve percentá hlasov.

V reakcii na výsledky volieb, ktoré mnohí považujú za zmanipulované, sa v krajine uskutočnili celonárodné protesty podporujúce opozíciu. Polícia počas nich zadržala 3000 ľudí a podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna jeden z demonštrantov zahynul.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy vyzýva bieloruské úrady na zdržanlivosť, ocenilo odvahu demonštrantov


Predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Rik Daems ocenil v pondelok odvahu a odhodlanie obyvateľov Bieloruska, ktorí vyšli do ulíc vyjadriť svoj názor, že prezidentské voľby, ktoré podľa oficiálnych výsledkov opäť vyhral Alexandr Lukašenko, boli zmanipulované. Daems zároveň vyzval bieloruské orgány, aby dodržiavali normy v oblasti ľudských práv a právneho štátu.

"Pozorne som sledoval prezidentské voľby v Bielorusku, ako aj udalosti, ku ktorým došlo počas noci po ukončení hlasovania. Je mi veľmi ľúto, že tieto voľby neboli ani zďaleka slobodné a spravodlivé," uviedol Daems v správe pre médiá.

Opoziční kandidáti nemohli podľa neho slobodne kandidovať a viesť kampaň, došlo k prísnym obmedzeniam slobody zhromažďovania a slobody prejavu, vrátane rozsiahlych zadržiavaní pokojných demonštrantov, aktivistov a novinárov. Podľa jeho slov bola spochybnená aj integrita predčasného hlasovania, ktoré bolo v Bielorusku možné už niekoľko dní pred oficiálnym termínom volieb.

Daems vyzval zodpovedné orgány, aby po udalostiach v noci z nedele na pondelok - vrátane použitia sily zo strany polície a armády, ako aj zadržania stoviek demonštrantov - preukázali maximálnu zdržanlivosť a zabezpečili neobmedzený výkon základných ľudských práv a slobôd v súlade s medzinárodnými záväzkami Bieloruska. Upozornil, že sloboda prejavu a pokojné zhromažďovanie sú pilierom demokratických spoločností a nevyhnutnou podmienkou pluralistického a demokratického politického procesu.

"Osobitne oceňujem odvahu a odhodlanie bieloruských žien, ktoré sa aktívne zúčastňovali na politickom procese ako vedúce predstaviteľky, aktivistky a angažované voličky, napriek sexistickým poznámkam, ktoré sa počas kampane vyskytli. Takýto opovržlivý slovník, ako to opakovane zdôraznilo aj Parlamentné zhromaždenie Rady Európy, nemá v modernej politike miesto," odkázal šéf tejto inštitúcie.

Bielorusko požiadalo o členstvo v Rade Európy (RE) v roku 1997, ale kvôli nedostatočnému pokroku v oblasti uplatňovania demokratických princípov je prístupový proces už niekoľko rokov zmrazený.

Francúzsko a Británia taktiež vyzvali na zdržanlivosť v Bielorusku


Francúzsko v pondelok vyzvalo bieloruské úrady na "maximálnu zdržanlivosť" po tom, čo bezpečnostné zložky zasiahli voči demonštrantom spochybňujúcim oficiálne výsledky nedeľňajších volieb, podľa ktorých zvíťazil súčasný prezident Alexander Lukašenko. Informovala o tom agentúra AFP.

"So znepokojením sledujeme násilie voči bieloruským občanom, ktorí protestovali po zatvorení volebných miestností, a žiadame o čo najväčšiu zdržanlivosť," uviedlo vo vyhlásení francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

V podobnom duchu sa v súvislosti s policajným zásahom voči demonštrantom vyjadrila aj Británia.

"Spojené kráľovstvo vyzýva bieloruskú vládu, aby sa zdržala ďalších násilných činov, ktoré nasledovali po vážne pochybných prezidentských voľbách," uviedol štátny tajomník britského ministerstva zahraničných vecí James Duddridge.

24.hu: Maďarská vláda udalosti v Bielorusku nekomentovala


Kým mnohé krajiny dôrazne odsúdili násilný zásah polície voči demonštrantom po prezidentských voľbách v Bielorusku, maďarská vláda zatiaľ nereagovala, uviedol v pondelok večer spravodajský server 24.hu.

Podľa tohto servera ale maďarský eurokomisár pre susedstvo a rozšírenie Olivér Várhelyi spolu s vysokým predstaviteľom Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepom Borrellom označili za neprimerané a neprijateľné "štátne násilie páchané na pokojných demonštrantoch" v Bielorusku.

Vláda premiéra Viktora Orbána nereagovala na otázku spravodajstva komerčnej televízie RTL Klub na dianie v Minsku. Televízia, ale aj niektoré ďalšie médiá v Maďarsku pripomenuli, že Orbán 5. júna navštívil bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Obaja politici vtedy hovorili o možnosti užšej maďarsko-bieloruskej spolupráce.

Ľavicový denník Népszava z Orbánovej júnovej návštevy Minska vyzdvihol vyhlásenie, v ktorom v mene Maďarska premiér vyjadril názor, že EÚ by mala konečne zrušiť sankcie voči Bielorusku.

Internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság sa na tlačový odbor úradu maďarskej vlády obrátilo s otázkou, či už Orbán blahoželal Lukašenkovi k víťazstvu v prezidentských voľbách, avšak odpoveď nedostalo.