Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Cichanovská: Rozmiestňovanie ruských vojakov v Bielorusku je okupáciou

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Exilová líderka bieloruskej opozície sa obáva, že Lukašenko by mohol prinútiť bieloruskú armádu, aby sa pripojila k ruským silám v rámci vojny na Ukrajine.

Brusel 12. októbra (TASR) - Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská tvrdí, že Rusko de facto okupuje jej vlasť, keďže tam má vojakov a zároveň ako svoju bábku používa autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka. Cichanovská sa takto vyjadrila v stredu v centrále EÚ v Bruseli. TASR informuje podľa agentúry AP.

"Čelíme nepriateľovi, ktorý popiera samotnú existenciu našej krajiny ako slobodného a nezávislého štátu," povedala Cichanovská a lídrov EÚ požiadala o väčšiu podporu pre všetkých, ktorí v Bielorusku aj za jeho hranicami bojujú za demokraciu.

Exilová líderka bieloruskej opozície sa obáva, že Lukašenko by mohol prinútiť bieloruskú armádu, aby sa pripojila k ruským silám v rámci vojny na Ukrajine. Agentúra AP pripomína, že Rusko už v priebehu invázie použilo územie Bieloruska na vyslanie svojich vojakov či odpaľovanie rakiet na Ukrajinu. Lukašenko v pondelok oznámil nasadenie spoločnej bojovej skupiny s Ruskom na západné hranice Bieloruska. Ako dôvod tohto kroku označil vyostrenie napätia.

Cichanovská teraz povedala, že situácia v jej vlasti sa stala "dramatickou", pričom Bielorusko sa úplne podriadilo želaniam ruského prezidenta Vladimira Putina. Šéf Kremľa sa podľa nej spolu s Lukašenkom snažia "zvyšovať a legitimizovať neustále rozmiestňovanie ruských vojakov na bieloruskom území".

"Je to okupácia," povedala Cichanovská. "Bielorusko sa musí oficiálne stiahnuť z účasti na ruskej vojne a ruskí vojaci musia z Bieloruska bezpodmienečne odísť," dodala.

Vo štvrtok ráno má vystúpiť s prejavom pred europoslancami z Výboru pre zahraničné veci (AFET). Očakáva sa, že bude hovoriť o aktuálnej politickej situácii v Bielorusku a jeho úlohe pri ruskej invázii na Ukrajinu, uvádza na svojej webstránke Európsky parlament.

Cichanovská žije v exile v Litve, kam sa uchýlila v auguste 2020 po sporných bieloruských prezidentských voľbách. Za ich víťaza sa vyhlásil Alexander Lukašenko. Bieloruská opozícia ani Západ ho však ako legitímne zvoleného prezidenta neuznávajú.