Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Cichanovská uvítala zavedenie nových sankcií voči bieloruskému režimu

Exilová vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská hovorí počas tlačovej konferencie vo Vilniuse 25. mája 2021. Foto: TASR/AP

K Európskej únii sa pripojili aj Spojené štáty, Británia a Kanada, ktoré taktiež zaviedli nové sankcie voči Bielorusku.

Brusel 22. júna (TASR) - Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v pondelok uvítala zavedenie nových sankcií voči bieloruskému režimu, informovala agentúra AFP.

"Je to jasná správa pre (Lukašenkov) režim, že ďalej spolupracujeme v boji proti porušovaniu ľudských práv a bezpráviu," uviedla Cichanovská pre AFP.

Rozšírenie sankčného zoznamu o ľudí, ktorí sú súčasťou režimu v Bielorusku, podľa nej "ovplyvní režim, ktorý bude musieť začať dialóg s občanmi".

Jednou z priorít je pritom podľa Cichanovskej prepustenie približne "troch tisíc" politických väzňov, medzi ktorými sa nachádza aj manžel Cichanovskej. Práve namiesto neho vlani Cichanovská kandidovala v prezidentských voľbách po tom, ako ho zatkli.

Dôležitým spojencom Bieloruska je v súčasnosti Rusko. Podľa Cichanovskej však aj samotný ruský prezident Vladimir Putin "chápe, že situácia v Bielorusku musí byť vyriešená".

Ministri zahraničných vecí EÚ schválili v pondelok na stretnutí v Luxemburgu rozsiahle sankcie voči Bielorusku, ktoré postihujú celé sektory tamojšej ekonomiky. Rozšíril sa tiež zoznam sankcionovaných osôb, keď doň pribudlo osem organizácií a 78 osôb, vrátane Lukašenkovho syna Dzmitryja a manželky jeho druhého syna Viktara Liliji, ako aj niektorých bieloruských ministrov, prokurátorov, sudcov či rektorov univerzít.

K Európskej únii sa pripojili aj Spojené štáty, Británia a Kanada, ktoré taktiež zaviedli nové sankcie voči Bielorusku.

Dôvodom zavedenia sankcií bol incident s odklonom lietadla a zatknutím bieloruského novinára Ramana Prataseviča.