Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Cichanovská vystúpila v českom Senáte

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská prichádza na demonštráciu "Společně za Bělorusko" na Staromestskom námestí 7. júna 2021 v Prahe. Foto: TASR/AP

Žiadala tiež zavedenie ďalších sankcií voči predstaviteľom Lukašenkovho režimu a poďakovala za podporu pre bieloruskú opozíciu.

Praha 9. júna (TASR) - Vodkyňa bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vystúpila v stredu s prejavom v českom Senáte. Počas svojho príhovoru vyzvala Českú republiku, aby neuznávala režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Žiadala tiež zavedenie ďalších sankcií voči predstaviteľom Lukašenkovho režimu a poďakovala za podporu pre bieloruskú opozíciu, píše spravodajský portál Novinky.cz.

Cichanovská poďakovala za možnosť vystupovať v mene Bielorusov a pripomenula niektoré historické paralely medzi oboma národmi. V prejave opakovane spomenula bývalého prezidenta Václava Havla a citovala aj myšlienky filozofa Jana Sokola. Opísala tiež teror, ktorý rozpútal režim prezidenta Alexandra Lukašenka po vlaňajších prezidentských voľbách. "Desať mesiacov bojuje minulosť proti budúcnosti," konštatovala Cichanovská, ktoré prirovnala súčasnú situáciu v bieloruskej justícii k románom Franza Kafku.

Poukazujúc na nedávne vynútené pristátie civilného lietadla za účelom zadržania opozičného novinára Ramana Prataseviča Cichanovská uviedla, že Lukašenkov režim má podľa nej teroristickú podstatu.

V prejave pred poslancami tiež bieloruská opozičná vodkyňa ukazovala senátorom fotky perzekvovaných disidentov a ocenila podporu a solidaritu zo strany Českej republiky i obyčajných Čechov, ktoré podľa nej budú dôležité aj v budúcnosti.

Cichanovská pricestovala na štvordňovú návštevu Česka v nedeľu večer. Stretla sa nielen so zástupcami hornej komory parlamentu, ale aj s prezidentom Milošom Zemanom a predsedom vlády Andrejom Babišom i so zástupcami niektorých parlamentných strán. Zeman vyjadril Cichanovskej osobnú podporu a ocenil jej odvahu, pričom opozícii zaželal "víťazstvo v boji s posledným európskym diktátorom".

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil označil v pondelok líderku bieloruskej opozície za právoplatnú víťazku prezidentských volieb, v ktorých vlani v auguste kandidovala proti dlhoročnému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi.