Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Cichanovská vyzvala Bielorusov, aby hlasovali za dialóg s režimom

Predstaviteľka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Cichanovská ďalej povedala, že takéto hlasovanie bude jasným odkazom vyslaným zahraničným partnerom.

Vilnius 18. marca (TASR) - Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala vo štvrtok Bielorusov, aby prostredníctvom tzv. celonárodného internetového hlasovania podporili jej snahu o medzinárodne sprostredkované rozhovory s režimom bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra AFP.

Cichanovská oznámila začiatok hlasovania na webstránke belarus2020.org/home, pričom uviedla, že jeho prvé výsledky budú oznámené už 25. marca. Tento deň sa v Bielorusku neoficiálne nazýva Dňom slobody na počesť vyhlásenia Bieloruskej ľudovej republiky, ktorá existovala od marca 1918 len necelý rok.

"Každý z vás vie, že naša krajina je v kríze. Tú môžeme vyriešiť len mierovou cestou - prostredníctvom medzinárodne sprostredkovaných rokovaní," uviedla Cichanovská vo videoposolstve z Litvy, kam zo svojej vlasti odišla po vyhlásení oficiálnych výsledkov augustových prezidentských volieb v Bielorusku.

Cichanovská ďalej povedala, že takéto hlasovanie bude "jasným odkazom" vyslaným zahraničným partnerom. Dodala, že Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Organizácia Spojených národov (OSN) sú pripravené poskytnúť bieloruskej opozícii potrebný priestor, "pôsobiť ako sprostredkovatelia a prinútiť režim rokovať".

Hlasovanie sa na platforme Golos (Hlas) spustilo o 10.00 h SEČ a doteraz sa na nej zaregistrovalo vyše 1,4 milióna ľudí. Hlasovať sa dá anonymne z mobilov prostredníctvom aplikácií ako Telegram či Viber, uvádza AFP.

Cichanovská vo voľbách kandidovala po tom, ako ústredná volebná komisia odmietla zaregistrovať ako uchádzača o kandidatúru jej manžela, známeho blogera a novinára Siarheja Cichanovského, ktorý je od leta väzobne stíhaný.

Podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil vo voľbách dlhoročný prezident Lukašenko so ziskom vyše 80 percent odovzdaných hlasov, zatiaľ čo Cichanovská dostala len desať percent. Po oznámení výsledkov vypukli v Bielorusku masové protesty, na ktorých polícia neraz brutálne zasahovala voči demonštrantom.

Opozícia i EÚ a mnohé ďalšie krajiny sveta odmietli uznať Lukašenka za legitímneho prezidenta. Západné krajiny na Lukašenka a popredných predstaviteľov jeho režimu uvalili sankcie.

Cichanovská z exilu lobuje za nové voľby. Demonštrácie v Bielorusku postupne zoslabli, aj v dôsledku masového zatýkania, ku ktorému na nich dochádzalo. V krajine medzičasom začali stíhať mnohých novinárov či aktivistov spojených s protestmi, ako aj samotných demonštrantov.