Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Cichanovskej splnomocnenkyňu pre mládež vzali do preventívnej väzby

Sviatlana Cichanovská, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení opozičnej rady sa uvádza, že vyšetrovatelia musia voči Gebremariamovej do desiatich dní vzniesť obvinenie - v opačnom prípade ju musia prepustiť na slobodu.

Minsk 14. novembra (TASR) - Justičné orgány v Bielorusku v sobotu rozhodli, že členka opozičnej Koordinačnej rady zostane až do polovice januára vo vyšetrovacej väzbe. Zadržanou je Alana Gebremariamová, ktorá sa angažuje v mládežníckych štruktúrach. Informovala o tom agentúra Interfax.

Podľa vyhlásenia Koordinačnej rady bola Gebremariamová zadržaná "preventívne" a momentálne má status podozrivej osoby.

Vo vyhlásení opozičnej rady sa uvádza, že vyšetrovatelia musia voči Gebremariamovej do desiatich dní vzniesť obvinenie - v opačnom prípade ju musia prepustiť na slobodu.

Interfax dodal, že Gebremariamová je podozrivá z organizácie a prípravy opatrení, ktoré hrubo narušujú verejný poriadok alebo aktívnej účasti na nich.

Gebremariamová je splnomocnenkyňou bývalej kandidátky prezidentských volieb v Bielorusku, Sviatlany Cichanovskej, pre otázky týkajúce sa mládeže a študentov.

Spravodajský portál TUT.by medzičasom informoval, že opozícia má k dispozícii kópiu internej správy ministerstva vnútra, z ktorej vyplýva, že od 9. augusta do 3. novembra bolo v Bielorusku zadržaných 25.800 ľudí, a to "pre porušenie právnych predpisov o hromadných podujatiach a spáchanie ďalších trestných činov počas konania" týchto akcií.

Na orgány činné v trestnom konaní bolo podaných 4000 sťažností na násilie a brutalitu, ktorej sa dopustili voči proopozičným demonštrantom počas rozháňania ich protestov.