Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Cieľom Portugalska je mať v lete zaočkovaných 70 percent obyvateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zatiaľ dostalo prvú dávku vakcíny proti koronavírusu okolo 294.000 ľudí a dve dávky vpichli 106.000 ľuďom.

Lisabon 23. februára (TASR) - Cieľom Portugalska je mať v lete zaočkovaných 70 percent svojich obyvateľov, oznámila v pondelok ministerka zdravotníctva Marta Temidová.

Ministerka informovala o cieľoch vlády na tlačovej konferencii v čase, keď sa počty nových prípadov nákazy v krajine výrazne znižujú - ešte v januári malo pritom Portugalsko najvyššiu mieru nákazy na svete, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Zatiaľ dostalo prvú dávku vakcíny proti koronavírusu okolo 294.000 ľudí a dve dávky vpichli 106.000 ľuďom.

Koordinátor národného programu očkovania Henrique Gouveia e Melo povedal, že kolektívna imunita "by sa mala dosiahnuť v auguste alebo začiatkom septembra", ak "sa potvrdia predpovede o dostupnosti vakcín".

Program očkovania by sa mal zrýchliť "od druhého kvartálu a dosiahnuť 100.000 vakcín za deň", v porovnaní so súčasným priemerom 22.000 vakcín, spresnil koordinátor.

Po niekoľkých týždňoch, keď krajina zaznamenávala najvyšší počet prípadov infekcie vo vzťahu k svojmu obyvateľstvu, hlásilo Portugalsko minulý týždeň najvýraznejší pokles - nových prípadov ubudlo až o 51 percent na 2100 denne.

Zdravotnícke úrady v pondelok oznámili, že krajina, ktorá sa od polovice januára nachádza v lockdowne, zaznamenala za posledných 24 hodín 61 úmrtí na ochorenie COVID-19 a 549 nových prípadov nákazy, teda najnižší počet nových infekcií od začiatku októbra.