Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čierna Hora daruje Ukrajine 11 percent zo svojho vojenského rozpočtu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Petr David Josek

Na dotácii sa Abazovič dohodol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý o tom informoval na sociálnych sieťach.

Podgorica 6. decembra (TASR) - Čierna Hora daruje Ukrajine 11 percent zo svojho vojenského rozpočtu. Informuje o tom v utorok spravodajská stanica CNN podľa pondelňajšieho oznámenia kancelárie premiéra Dritana Abazoviča.

Dar spoločne s "prijatím tisícok (ukrajinských) utečencov" ukazuje podľa vyjadrenia kancelárie jasné odhodlanie čiernohorskej vlády podporovať obranu Ukrajincov. Na dotácii sa Abazovič dohodol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý o tom informoval na sociálnych sieťach.

"Dnes sme podpísali spoločnú deklaráciu, ktorá definuje priority spolupráce medzi Ukrajinou a Čiernou Horou, a to v rámci strategického smerovania našej krajiny k získaniu plného členstva v NATO," uviedol Zelenskyj. "Čiernej Hore som vďačný za silnú politickú podporu a dôležitú praktickú pomoc Ukrajine," dodal.

Abazovič zase na Twitteri napísal, že Čierna Hora si "želá mier". "Preto vyjadrujeme našu jednoznačnú podporu Ukrajine a jej ľudu s cieľom chrániť ich integritu, suverenitu a právo na slobodný život," dodal premiér Čiernej Hory.