Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Čierna Hora: Demonštranti v Podgorici požadovali predčasné voľby

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vnútropolitická situácia v Čiernej Hore sa vyhrotila v roku 2020, keď vo voľbách opozičná koalícia podporovaná pravoslávnou cirkvou porazila DPS.

Podgorica 18. novembra (TASR) - Niekoľko tisíc demonštrantov vo štvrtok v hlavnom meste Čiernej Hory požadovalo vypísanie predčasných volieb a stiahnutie zákona o obmedzení prezidentských právomocí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Protest v Podgorici zorganizovalo hnutie Ima nas (Sme početní), podporujúce Demokratickú stranu socialistov (DPS) prezidenta Mila Djukanoviča. Demonštranti pred parlamentom mávali čiernohorskými vlajkami a na transparentoch mali nápisy "Chceme voľby" a "Je nás veľa, za Čiernu Horu, za EÚ". Ide už o druhú podobnú demonštráciu tento mesiac.

Vnútropolitická situácia v Čiernej Hore sa vyhrotila v roku 2020, keď vo voľbách opozičná koalícia podporovaná pravoslávnou cirkvou porazila DPS.

V auguste tohto roka prozápadná menšinová vláda premiéra Dritana Abazoviča neprežila vyslovenie nedôvery v parlamente. Mal by ho nahradiť bývalý diplomat Miodrag Lekič, jeho vymenovanie však zablokoval prezident Djukanovič. Koalícia opozičných strán vedená proruským Demokratickým frontom sa preto pokúša obmedziť prezidentské právomoci. Krízu prehlbuje nekompletný ústavný súd, pričom parlament sa nevie dohodnúť na jeho novom zložení.

Čierna Hora je členom NATO a kandidátom na vstup do Európskej únie. Má 620.000 obyvateľov a v roku 2006 vyhlásila nezávislosť od Srbska. Zhruba tretina jej obyvateľov sa však identifikuje ako Srbi a časť z nich odmieta jej samostatnosť.