Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Desaťťisíce ľudí protestovali po voľbách v Č. Hore za nezávislý štát

Na snímke stúpenci čiernohorských opozičných politických strán. Foto: TASR/AP

Najsilnejšiu pozíciu v opozícii má pritom proruský a prosrbský Demokratický front (DF), ktorý získal 27 mandátov.

Podgorica 7. septembra (TASR) - Desaťtisíce ľudí demonštrovali v nedeľu v Čiernej Hore za nezávislý štát. Protesty sa konali týždeň po parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazila prevažne prosrbská opozícia. Informovala o tom v pondelok rakúska stanica ORF.

Kto bol organizátorom demonštrácií, ktoré sa konali v Podgorici, ako aj v ďalších mestách v krajine, nebolo pritom bezprostredne jasné.

Väčšina rečníkov na zhromaždeniach sa prezentovala ako "vlastenci", ktorí údajne poznajú len jedinú stranu -štát Čiernu Horu.

Agentúra HINA informovala, že v Podgorici protestovalo približne 50.000 ľudí, pričom spievali partizánsku pieseň Bella Ciao a kričali "Nevzdáme sa štátu". Polícia uviedla, že počas protestov nedošlo k žiadnym incidentom.

Hoci sú z dôvodu koronavírusovej pandémie zhromaždenia viac než 100 osôb v krajine zakázané, tamojšie zdravotnícke úrady konanie protestných zhromaždení nekomentovali.

Koalícia prosrbských opozičných strán pod názvom Za budúcnosť Čiernej Hory získala v parlamentných voľbách 30. augusta 32,55 percenta hlasov a centristické politické hnutie Mier je náš národ, ktoré sa tiež vyslovuje proti vláde prezidenta Mila Djukanoviča, 12,53 percenta hlasov.

Opozičné strany, ktoré získali v parlamente dovedna 41 z 81 mandátov, sa teraz usilujú o zostavenie vlády zloženej z odborníkov, ktorí vymenia už takmer 30 rokov vládnuceho Djukanoviča. Toho obviňujú z korupcie, prepojenia s mafiou a útokov na kritikov vlády.

Najsilnejšiu pozíciu v opozícii má pritom proruský a prosrbský Demokratický front (DF), ktorý získal 27 mandátov. Prívrženci nezávislosti Čiernej Hory sa preto obávajú, že krajina by sa opäť mohla dostať pod vplyv Ruska a Srbska, komentovala ORF.