Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Parlament v Čiernej Hore schválil novú menšinovú vládu D. Abazoviča

Nový premiér Čiernej Hory Dritan Abazovič reční počas zasadnutia parlamentu v Cetinje vo štvrtok 28. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Hlavným cieľom vlády budú podľa Abazoviča reformy požadované EÚ, aby Čierna Hora mohla požiadať o urýchlenie svojho prístupového procesu vo svetle novej situácie, ktorú vytvorila vojna na Ukrajine.

Podgorica 29. apríla (TASR) - Poslanci čiernohorského parlamentu schválili vo štvrtok novú vládu premiéra Dritana Abazoviča zloženú z umiernených strán, ktoré sú proeurópske aj prosrbské. TASR správu prevzala od agentúry Reuters. Ako informovala agentúra HINA, ide o prvú menšinovú vládu v histórii krajiny.

Poslanci schválili vládu 46 hlasmi v 81-člennom parlamente. Znamená to, že kabinet môže čeliť ťažkostiam pri presadzovaní kľúčových zákonov, ktoré musia byť podporené dvojtretinovou väčšinou, píše Reuters.

"Hlavné piliere novej vlády sú právny štát a ekonomický rozvoj," povedal Abazovič. Čierna Hora podľa jeho slov potrebuje predovšetkým politickú a sociálnu stabilitu.

Hlavným cieľom novej vlády budú podľa Abazoviča reformy požadované EÚ, aby Čierna Hora mohla požiadať o urýchlenie svojho prístupového procesu vo svetle novej situácie, ktorú vytvorila vojna na Ukrajine.

Vláda sa takisto zameria na boj proti korupcii a podporu investícií, integráciu do EÚ, trvalo udržateľný rozvoj a ochranu životného prostredia, ako aj na lepšiu starostlivosť o deti a mládež.

Predošlý prosrbsky orientovaný kabinet premiéra Zdravka Krivokapiča padol po tom, ako mu parlament vo februári v hlasovaní vyslovil nedôveru. Konzervatívne prosrbské politické strany štvrtkové hlasovanie bojkotovali.

Abazovič, ktorého občianska strana URA bola členom bývalej vládnej koalície, patril medzi kritikov bývalej vlády za pomalé riešenie pandémie ochorenia COVID-19, slabé výsledky pri získavaní investícií a spomalenie európskej integrácie, pripomína Reuters.