Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Čierna Hora prijala sankcie voči Rusku za vojnu na Ukrajine

Na snímke zahmlené Červené námestie v Moskve, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Predtým zlyhali dva pokusy o uvalenie sankcií voči Rusku; prosrbský premiér Zdravko Krivokapič sa príslušným rezolúciám pokúsil zabrániť, píše DPA.

Podgorica 8. apríla (TASR) - Čierna Hora prijala súbor reštriktívnych opatrení voči Rusku, ktoré vedie vojnu na Ukrajine, oznámil v piatok na sociálnej sieti Twitter čiernohorský vicepremiér Dritan Abazovič. Informovala o tom agentúra DPA.

Sankcie prichádzajú po balíkoch opatrení, ktoré od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajine (24. februára) prijala Európska únia. Čierna Hora je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO) a kandidátom na vstup do EÚ – o budúcom členstve vedie rozhovory od roku 2012, pripomína DPA.

Úradujúca vláda v Podgorici, prevažne prosrbská, má v súčasnosti len úradujúcu funkciu po tom, čo jej tamojší parlament vo februári vyslovil nedôveru. Predtým zlyhali dva pokusy o uvalenie sankcií voči Rusku; prosrbský premiér Zdravko Krivokapič sa príslušným rezolúciám pokúsil zabrániť, píše DPA.

Piatkovému zasadaniu vlády v Podgorici predsedal prozápadný vicepremiér Abazovič, uviedol spravodajský portál Vijesti.me. Krivokapič sa podľa neho v tom čase nachádzal v Grécku, kde sa zúčastňoval na hospodárskom fóre.

Abazovič sa v súčasnosti pokúša o zostavenie novej čiernohorskej vlády, zatiaľ však bezúspešne, uzatvára DPA.