Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Prípady nákazy koronavírusom v Čiernej Hore znova pribúdajú

Ilustračná snímka. Foto: TASR Oliver Ondráš

Čierna Hora na začiatku júna vyhlásila koniec epidémie koronavírusu na svojom území, keďže 28 dní po sebe nezistila žiadne nové prípady.

Podgorica 18. júna (TASR) - Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Čiernej Hore stúpol v stredu na deväť po tom, čo Úrad pre verejné zdravie potvrdil sedem nových infikovaných. Vo štvrtok ráno o tom informovala tlačová agentúra HINA.

Už začiatkom tohto týždňa zistili zdravotníci nákazu u dvoch ľudí, ktorí nakrátko navštívili susednú Bosnu a Hercegovinu (BaH) - dovtedy však balkánska krajina nehlásila 42 dní po sebe žiadny prípad infekcie.

"Laboratóriá úradu do stredy 21.00 h analyzovali 200 vzoriek, z ktorých 193 bolo negatívnych na nový koronavírus a sedem pozitívnych. Štyria z novonakazených ľudí sú kontakty prípadu potvrdeného už skôr a zdroj nákazy pri troch zvyšných prípadoch sa ešte musí určiť," dodal úrad.

Krajina 1. júna otvorila hranice pre občanov 130 štátov, kde je počet aktívnych prípadov pod 25 na 100.000 obyvateľov, vrátane Slovenska či Chorvátska, a zrušila väčšinu obmedzení zavedených s cieľom zastaviť šírenie nákazy.

Čierna Hora na začiatku júna vyhlásila koniec epidémie koronavírusu na svojom území, keďže 28 dní po sebe nezistila žiadne nové prípady. Ešte 24. mája sa stala prvou krajinou v Európe bez koronavírusu.