Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Čierna Hora uvoľňuje opatrenia proti koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od začiatku pandémie zaznamenala Čierna Hora viac ako 220.000 prípadov nákazy koronavírusom a 2644 súvisiacich úmrtí.

Podgorica 17. februára (TASR) - Vzhľadom na lepšiu epidemiologickú situáciu v Čiernej Hore sa tamojšie zdravotnícke úrady vo štvrtok rozhodli zmierniť niektoré proticovidové opatrenia. Pohostinské zariadenia budú odteraz môcť zostať otvorené do 1:00 h a na svadbách a pohreboch sa môže zísť až 50 osôb.

Všetky ostatné obmedzenia, ako napríklad povinné nosenie rúšok, zostanú v platnosti a pri vstupe do Čiernej Hory sa bude naďalej vyžadovať povinný covidpas. TASR o tom informuje na základe správy prevzatej z agentúry HINA.

Riaditeľ čiernohorského Úradu verejného zdravotníctva (IJZCG) Igor Galič povedal, že zvyšné reštrikcie tak skoro v krajine nezrušia, pretože zaočkovaná je menej ako tretina populácie.

"Opatrenia budú zrušené, keď bude vyhlásený koniec epidémie, teda keď bude zaočkovaná primeraná časť populácie," spresnil Galič.

Dodal, že hoci teraz evidujú o 54 percent menej prípadov nákazy ako pred dvoma týždňami, denný počet novoinfikovaných je stále vysoký.

V Čiernej Hore minulý týždeň protestovali proti prísnym opatreniam majitelia kaviarní a reštaurácií. Tvrdili, že nie sú zdrojom nových infekcií a že pre reštrikcie prichádzajú o obrovské sumy peňazí.

Minulý týždeň v tejto balkánskej krajine hlásili denne menej ako 500 nových prípadov nákazy, zatiaľ čo na vrchole epidémie ich bolo viac ako 3000 denne.

Od začiatku pandémie zaznamenala Čierna Hora viac ako 220.000 prípadov nákazy koronavírusom a 2644 súvisiacich úmrtí.