Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Čiernej Hore zatkli biskupa za porušenie obmedzení pohybu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čierna Hora so 620.000 obyvateľmi doteraz zaznamenala 324 nakazených novým koronavírusom.

Podgorica 14. mája (TASR) - Polícia v Čiernej Hore musela v stredu použiť slzotvorný plyn proti demonštrantom, ktorí protestovali proti zatknutiu srbského pravoslávneho biskupa a siedmich kňazov podozrivých z porušenia obmedzení pohybu. Tie boli v krajine zavedené s cieľom zabrániť šíreniu nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

Stovky demonštrantov sa dostali do potýčok s príslušníkmi čiernohorských bezpečnostných zložiek v meste Nikšič a iných oblastiach.

Polícia musela proti demonštrantom, ktorí na jej príslušníkov hádzali kamene a fľaše, požiť slzotvorný plyn. Pri zrážkach v meste Pljevlja utrpeli poranenia dvaja policajti a niekoľko demonštrantov bolo zadržaných.

Pravoslávneho nikšičského biskupa Joanikija a siedmich kňazov zadržali na 72 hodín po tom, ako uskutočnili procesiu, na ktorej sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí.

V oznámení prokuratúry sa uvádza, že biskup a kňazi sú obvinení z "nedodržiavania nariadení v boji proti nebezpečnej nákazlivej chorobe". Týchto osem osôb "porušilo zákaz zhromažďovania na verejnosti a usporiadalo bohoslužbu v uliciach Nikšiču za účasti veľkého počtu občanov". V prípade usvedčenia im hrozí trest do 12 rokov väzenia.

Karanténne opatrenia boli v tejto balkánskej krajine zmiernené tento týždeň a v kostoloch sa už môžu konať omše. Veriaci však musia dodržiavať odstup a nosiť rúška.

Čierna Hora so 620.000 obyvateľmi doteraz zaznamenala 324 nakazených novým koronavírusom a deväť súvisiacich úmrtí.