Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čiernohorský prezident Djukanovič vypísal predčasné voľby na 11. júna

Žena kráča okolo predvolebného bilbordu s portrétom úradujúceho čiernohorského prezidenta Mila Djukanoviča v Podgorici 16. marca 2023. Foto: TASR/AP

Vypršala totiž trojmesačná lehota, ktorú mal dezignovaný premiér a bývalý vysokopostavený diplomat Miodrag Lekič na sformovanie nového kabinetu.

Podgorica 17. marca (TASR) - Čiernohorský prezident Milo Djukanovič vypísal v piatok predčasné parlamentné voľby v krajine na 11. júna, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Djukanovič vo štvrtok vydal dekrét, ktorým rozpustil parlament v Podgorici. Vypršala totiž trojmesačná lehota, ktorú mal dezignovaný premiér a bývalý vysokopostavený diplomat Miodrag Lekič na sformovanie nového kabinetu.

"Čierna Hora je na svojej európskej ceste úplne paralyzovaná, táto politická a inštitucionálna patová situácia by sa mala čo najskôr skončiť," povedal Djukanovič v piatok reportérom.

Od parlamentných volieb z roku 2020, keď Djukanovičova Demokratická strana socialistov (DPS) utrpela historickú porážku v prospech koalície podporovanej tamojšou cirkvou, sa politická kríza v Čiernej Hore ešte prehĺbila, konštatuje AFP.

Rozpadli sa odvtedy už dve vlády, posledná v auguste minulého roka. Napriek tomu však zostala v úrade, čo vyvolalo vlnu protestov a výziev na nové voľby.

K vypísaniu predčasných volieb došlo len dva dni pred prezidentskými voľbami, v ktorých je jedným zo siedmich kandidátov práve veterán tamojšej politiky Djukanovič.

Prezident má v Čiernej Hore z veľkej časti reprezentatívnu úlohu, podľa analytikov však môže nedeľňajšie hlasovanie priniesť potenciálny zlom. Favoritom je práve úradujúca hlava štátu Djukanovič, ktorý je aj architektom vyhlásenia nezávislosti Čiernej Hory od Srbska v roku 2006.

Pre krajinu so zhruba 620.000 obyvateľmi zaistil aj členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) a pripravil ju na cestu k členstvu v Európskej únii.

Oponenti však Djukanoviča a jeho DPS obviňujú z korupcie a väzieb na organizovaný zločin. Samotný prezident tieto tvrdenia ostro popiera. Jeho najvážnejším protikandidátom v nedeľných voľbách bude pravdepodobne predseda proruskej opozičnej strany Demokratický front Andrija Mandič.

Ak si v nedeľňajšom hlasovaní ani jeden z kandidátov nezabezpečí nadpolovičnú väčšinu hlasov, čo bude podľa AFP pravdepodobný scenár, uskutoční sa rozhodujúce kolo 2. apríla.