Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čile a Bolívia sa dohodli na štatúte spornej cezhraničnej rieky Silala

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Bolívia a Čile sa od roku 2016 sporili o rieku Silala, ktorá pramení v bolívijských horských mokradiach a tečie cez čilskú púšť Atacama.

Haag 1. decembra (TASR) - Čile a Bolívia sa vo štvrtok dohodli na štatúte spornej rieky Silala, ktorá tečie na hraniciach týchto dvoch juhoamerických štátov. Vo štvrtok to oznámil Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Bolívia a Čile sa od roku 2016 sporili o rieku Silala, ktorá pramení v bolívijských horských mokradiach a tečie cez čilskú púšť Atacama. Čile súd požiadalo, aby 8,5 kilometra dlhú rieku označil za medzinárodný vodný tok a priznal mu rovnaké práva na jej využívanie, ako má Bolívia. Tá argumentovala, že Silala preteká čilským územím len vďaka systému umelo vybudovaných kanálov na zachytávanie vody z rieky, vybudovanému pred približne storočím, a žiadala od Čile finančnú kompenzáciu.

Podľa poroty ICJ v Haagu "neexistuje nijaká pochybnosť, že Silala je medzinárodným vodným tokom". Súdny dvor zároveň oznámil, že na konečnom riešení sa dohodli obe zainteresované strany.

Agentúra AFP pripomína, že Bolívia a Čile neudržiavajú od roku 1978 diplomatické styky. Zároveň sa už takmer 150 rokov sporia v súvislosti s prístupom k Tichému oceánu.