Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Čile a Nemecko premenia niekdajšie sídlo sekty na pietne miesto

Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) si podáva ruku s čílskym prezidentom Gabrielom Boricom počas ceremónie v prezidentskom paláci La Moneda v čílskom Santiagu v nedeľu 29. januára 2023. Foto: TASR/AP

Sektu Colonia Dignidad založil v roku 1961 nemecký laický kazateľ a bývalý príslušník Wehrmachtu Paul Schäfer po tom, čo utiekol z Nemecka po obvineniach zo zneužívania detí.

Berlín/Santiago 30. januára (TASR) - Vlády Nemecka a Čile súhlasia s tým, aby sídlo bývalej nemeckej sekty Colonia Dignidad na úpätí Ánd zmenilo na pietne miesto. V tejto sekte dochádzalo od 60. rokov minulého storočia k zneužívaniu detí, ako aj k mučeniu a vraždeniu odporcov pravicového režimu generála Augusta Pinocheta, napísala v pondelok agentúra DPA.

Nemecký kancelár Olaf Scholz a čilský prezident Gabriel Boric sa na vytvorení pietnej lokality dohodli v nedeľu večer v Santiagu, ktoré Scholz navštívil v rámci svojej štvordňovej oficiálnej návštevy Latinskej Ameriky, informuje TASR.

Návrh pretvoriť areál bývalej náboženskej sekty pri meste Parral na pietne miesto "má podporu nemeckej vlády, ktorá bude (na jeho realizácii) náležite spolupracovať," vyhlásil kancelár. Čilský prezident Boric zároveň v tejto súvislosti Scholzovi poďakoval za "podporu pri hľadaní pravdy".

Sektu Colonia Dignidad založil v roku 1961 nemecký laický kazateľ a bývalý príslušník Wehrmachtu Paul Schäfer po tom, čo utiekol z Nemecka po obvineniach zo zneužívania detí.

Schäfer podľa neskorších zistení vyšetrovateľov podroboval obyvateľov kolónie indoktrinácií, núteným prácam, fyzickému násiliu a segregácii na základe pohlavia. V areáli kolónie s rozlohou 17.000 hektárov dochádzalo aj mučeniu a vraždeniu odporcov Pinochetovho vojenského režimu, ako aj k rozsiahlemu sexuálnemu zneužívaniu detí.

Rozsah zločinov spáchaných v tejto izolovanej horskej komunite, nachádzajúcej sa 350 kilometrov južne od hlavného mesta Santiago, vyšiel najavo až po páde Pinochetovho režimu v roku 1990.

Schäfera, ktorý sa najprv ukrýval pred spravodlivosťou, zatkli v roku 2005 v Argentíne a následne uväznili v Čile za zneužívanie detí a iné zločiny. Zomrel vo väzenskej cele v roku 2010 vo veku 88 rokov.

Nemecko v roku 2019 oznámilo, že každej z obetí z Colonie Dignidad vyplatí do 10.000 eur. O odškodné sa mohlo uchádzať približne 240 Nemcov a Čiľanov vrátane 80 osôb, žijúcich v Nemecku.