Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Čile varuje pred ohrozením zdravia z odpadkov po štrajku smetiarov

Nazhromaždené odpadky v čílskych uliciach Foto: TASR/AP

Vláda smetiarom odkázala, že o ich požiadavke na zvýšenie platov bude možné uvažovať až po prezidentských voľbách 17. novembra.

Santiago 8. novembra (TASR) - Vláda v Čile vydala pre obyvateľov prístavného mesta Valparaíso varovanie pred možným ohrozením zdravia z dôvodu veľkého množstva odpadu, ktorý sa nahromadil po 18 dňoch štrajku smetiarov.

Minister vnútra Jaime Maňalich podľa agentúry AP uviedol, že vláda uskutočňuje opatrenia na ochranu zdravia obyvateľov Valparaísa kvôli štrajku. Situácia predstavuje obrovské riziko.

Smetiari v treťom najväčšom meste Čile prestali pracovať 16. októbra, pričom vláda s nimi o ich požiadavkách začala rokovať až o dva týždne neskôr.

Štrajk sa odvtedy rozšíril do mnohých ďalších väčších miest v tejto latinskoamerickej krajine. Množstvo odpadu je však najväčšie práve vo Valparaíse, kde štrajk trvá najdlhšie.

Zamestnanci žiadajú zvýšenie miezd. Vláda im odkázala, že o ich požiadavke bude možné uvažovať až po prezidentských voľbách 17. novembra a po schválení rozpočtu na rok 2014, o ktorého podobe sa stále rokuje.