Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čile otvorí svoje veľvyslanectvo na palestínskych územiach

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Čile už v roku 1998 otvorilo v palestínskom Rámalláhu svoj zastupiteľský úrad.

Santiago 22. decembra (TASR) - Čile plánuje otvoriť svoje veľvyslanectvo "v Palestíne", oznámil v stredu čilský ľavicový prezident Gabriel Boric. Vyjadril sa tak na vianočných oslavách palestínskej komunity, ktorá má v tejto latinskoamerickej krajine až 300-tisícové zastúpenie a je tak - okrem blízkovýchodných krajín - vôbec najpočetnejšia na svete, píše agentúra AFP.

"Jedným z rozhodnutí, ktoré sme ako vláda prijali a myslím, že sme ho ešte nezverejnili... je, že zvýšime úroveň nášho oficiálneho zastúpenia v Palestíne... Počas našej vlády (tam) otvoríme veľvyslanectvo," povedal Boric.

Čile už v roku 1998 otvorilo v palestínskom Rámalláhu svoj zastupiteľský úrad. "Palestínu" ako nezávislý štát Čile uznalo v roku 2011 a podporilo aj jej vstup do Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Palestínčania sa do Čile začali vo veľkom sťahovať už začiatkom 20. storočia, keď bolo ich územie súčasťou Osmanskej ríše. Palestínska komunita má v súčasnosti v Čile významné postavenie v textilnom priemysle a ovplyvňuje aj tamojšiu politiku.