Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Požiar v čilskom letovisku Viňa del Mar zničil už 400 domov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obyvateľov niekoľkých štvrtí museli evakuovať.

Santiago 23. decembra (TASR) — Najmenej dvaja ľudia prišli o život a 400 domov bolo poškodených alebo zničených pri požiari, ktorý vo štvrtok zachvátil známe čilské letovisko Viňa del Mar na pobreží Tichého oceánu. Prezident Gabriel Boric vyhlásil stav ohrozenia v celej okolitej provincii Valparaíso, informuje TASR na základe piatkovej správy agentúry AFP.

Požiar sa rýchlo rozšíril v dôsledku silného vetra s nárazmi s rýchlosťou viac ako 40 km/h a zachvátil viacero mestských štvrtí vrátane najhustejšie obývaných prímorských lokalít.

Plamene vo Viňa del Mar, ktoré leží asi 120 od čilskej metropoly Santiago, zachvátili územie s rozlohou asi 110 hektárov. Obyvateľov niekoľkých štvrtí museli evakuovať.

Prezident Boric sa rozhodol vyhlásiť stav ohrozenia v celom okolitom regióne Valparaíso vzhľadom na rýchle šírenie, vysokú intenzitu a veľký rozptyl požiaru vo Viňa del Mar.

S plameňmi bojujú zhruba štyri stovky hasičov, 150 príslušníkov lesnej stráže a ďalších zložiek, ktorým asistuje množstvo hasičských áut, lietadiel a vrtuľníkov. Očakáva sa, že hasenie potrvá minimálne niekoľko dní.

Predpokladá sa, že k vzniku požiaru prispelo extrémne sucho. Plamene sa šíria smerom k parku Quinta Vergara, kde sa každoročne koná veľká medzinárodná pesničková súťaž, ktorá je latinskoamerickou obdobou ceny Eurovízie.