Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zrážky medzi Indiánmi a políciou si v Čile vyžiadali jednu obeť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V domovskom regióne Araukáncov na juhu Čile už desaťročia prebiehajú spory o pôdu, ktorú mnoho pôvodných obyvateľov považuje za svoj majetok.

Santiago 11. októbra (TASR) – Jedna žena prišla o život pri nedeľňajších zrážkach medzi políciou a príslušníkmi etnickej skupiny juhoamerických Indiánov Araukáncov (Mapučov) v čilskom hlavnom meste Santiago. Pri nepokojoch utrpelo zranenia najmenej 17 policajtov a desať demonštrantov bolo zadržaných, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Približne 1000 Indiánov požadovalo na zhromaždení od čilskej vlády väčšiu autonómiu. Polícia voči nim nasadila vodné delá a slzotvorný plyn. Niektorí demonštranti následne zaútočili na policajtov kameňmi a palicami, uviedol novinár AFP.

Polícia pôvodne oznámila, že ženu zasiahla svetlica a so zraneniami bola prevezená do nemocnice. Tá neskôr uviedla, že 43-ročná právnička z úradu ombudsmana svojim zraneniam podľahla.

V domovskom regióne Araukáncov na juhu Čile už desaťročia prebiehajú spory o pôdu, ktorú mnoho pôvodných obyvateľov považuje za svoj majetok. Araukánci, považovaní za prvých obyvateľov častí Čile, bojovali v 19. storočí proti španielskym dobyvateľom a neskôr čilskej armáde.

Ústavodarné zhromaždenie Čile urobilo v júli historický krok, keď za svojho predsedu zvolilo Elisu Loncónovú z etnika Araukáncov, čo v mnohých domorodých obyvateľoch vzbudilo nádeje, že ich záujmom sa bude venovať väčšia pozornosť.