Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína a Kambodža uzavreli dohodu, obnoví sa kambodžská námorná základňa

Na satelitnej snímke z 25. apríla 2022 námorná základňa na juhu Kambodže. Foto: TASR/AP

Čínsky veľvyslanec v Kambodži Wang Wen-tchien povedal, že obnova základne je v záujme oboch krajín. Nie je však namierená voči žiadnej tretej krajine.

Peking 10. júna (TASR) - Predstavitelia Číny a Kambodže sa v stredu dohodli na obnovení námornej základne na juhu Kambodže, ktoré má finančne pokryť Peking. TASR správu prevzala vo štvrtok z webovej stránky stanice CNN.

Projekt základne na juhu Kambodže, ktorú prevádzkuje kráľovské vojenské námorníctvo tejto krajiny, podľa úradov čínske financie využije na obnovu prístavu. Západné krajiny však vyjadrujú znepokojenie, že sa Peking usiluje získať predsunutú základňu v oblasti Thajského zálivu.

Kambodžský minister obrany tieto tvrdenia odmietol a zdôraznil, že projekt je v súlade s ústavou jeho krajiny, ktorá zakazuje základne cudzích krajín na území Kambodže.

Čínsky veľvyslanec v Kambodži Wang Wen-tchien povedal, že obnova základne je v záujme oboch krajín. Nie je však namierená voči žiadnej tretej krajine.

Táto základňa sa nachádza na strategicky významnom mieste v blízkosti Juhočínskeho mora a v posledných rokoch je pod pozorným dohľadom USA, píše CNN. Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanová minulý mesiac na stretnutí s premiérom a ministrom zahraničných vecí Kambodže vyjadrila znepokojenie Washingtonu nad vojenskou prítomnosťou Číny a výstavbou zariadení na tejto základni.

Agresívne správanie Číny v oblasti Juhočínskeho mora v posledných rokoch, jej rozširujúce sa vojenské námorníctvo a asertívna zahraničná politika vyvolávajú medzi západnými krajinami znepokojenie, píše CNN. Čína má v súčasnosti len jednu základňu v zahraničí - vo východoafrickom Džibutsku.