Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína a Rusko podnikli prvé spoločné manévre od invázie na Ukrajinu

Na snímke, ktorú ruské ministerstvo obrany vydalo v utorok 24. mája 2022, strategický bombardér Tu-95 ruských vzdušných síl letí na misiu na neznámom mieste. Foto: TASR/AP

Podľa čínskeho ministerstva obrany išlo o spoločný hliadkovací let nad Japonským a Východočínskym morom. Stroje potom pokračovali do oblasti západného Tichomoria.

Tokio 24. mája (TASR) - Čínske a ruské bojové lietadlá vykonali v utorok spoločné prelety nad Japonským a Východočínskym morom v čase, keď v Tokiu rokovali vrcholní predstavitelia Spojených štátov, Japonska, Austrálie a Indie v rámci skupiny QUAD (Štvorstranný bezpečnostný dialóg). Informoval o tom japonský minister obrany Nobuo Kiši.

Ruské ministerstvo obrany v reakcii uviedlo, že išlo o spoločné cvičenie ruského a čínskeho letectva. Podľa denníka The New York Times (NYT) išlo o prvé spoločné manévre Moskvy a Pekingu od spustenia ruskej invázie na Ukrajinu.

"Dva čínske bombardéry (typu Sien H-6) sa pripojili k dvom ruským bombardérom (typu Tupolev Tu-95) v Japonskom mori a uskutočnili spoločný let smerom do Východočínskeho mora," povedal Kiši novinárom.

Podľa čínskeho ministerstva obrany išlo o spoločný hliadkovací let nad Japonským a Východočínskym morom. Stroje potom pokračovali do oblasti západného Tichomoria.

Podľa NYT bola spoločná vojenská aktivita Ruska a Číny dôkazom toho, že sa partnerstvo medzi Moskvou a Pekingom neoslabilo. Čína sa dlhodobo odmieta pridať k odsúdeniu Moskvy za inváziu na Ukrajinu.

Agentúra AFP pripomenula, že lídri zoskupenia QUAD v utorok varovali pred akýkoľvek "násilnými pokusmi o zmenu statusu quo", avšak priamo neodsúdili Čínu ani Rusko.