Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Čína a Saudská Arábia podpísali dohody, ktoré sa vzťahujú aj na Huawei

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dohoda vzťahujúca sa na Huawei zahŕňa cloudové služby, či dátové centrá. USA varovali svojich spojencov v oblasti Perzského zálivu pred spoluprácou s Huawei z dôvodu možnej špionáže, píše AP.

Rijád 9. decembra (TASR) - Čína a Saudská Arábia vo štvrtok počas návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Rijáde podpísali viacero strategických dohôd, z ktorých jedna sa vzťahuje na čínsku telekomunikačnú spoločnosť Huawei. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

Si Ťin-pching je v týchto dňoch na trojdňovej návšteve Saudskej Arábie. Saudskoarabský kráľ Salmán s ním podľa Reuters podpísal rozsiahlu dohodu o strategickom partnerstve.

Dohoda vzťahujúca sa na Huawei zahŕňa cloudové služby, či dátové centrá. Spojené štáty varovali svojich spojencov v oblasti Perzského zálivu pred spoluprácou s Huawei z dôvodu možnej špionáže, píše AP.

Si Ťin-pching sa počas svojej návštevy Saudskej Arábie usiluje upevniť vzťahy s krajinami v oblasti Perzského zálivu, ktoré sú dôležité pre dodávky energií do Číny v období, keď niektoré zahraničné krajiny stupňujú svoje sankcie voči Rusku, konštatuje AP.

Čínsky prezident sa vo štvrtok v Rijáde stretol aj so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom.

Si Ťin-pching počas svojej návštevy uviedol, že členské krajiny Rady pre spoluprácu arabských štátov Perzského zálivu (GCC) - Bahrajn, Katar, Kuvajt, Omán, Saudská Arábia a Spojené arabské amiráty (SAE) plnia úlohu "nádrže s energiou pre svetové hospodárstvo".

Čína, ktorá je najväčším dovozcom ropy na svete, sa vo veľkej miere spolieha na ropu zo Saudskej Arábie a platí za ňu tomuto kráľovstvu desiatky miliárd dolárov ročne, píše AP.

Čínsky prezident sa má v piatok zúčastniť na čínsko-arabskom summite, na ktorý pozvali predstaviteľov krajín Blízkeho východu a severnej Afriky.