Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína a USA chcú napriek sporom spolupracovať v otázke zmeny klímy

Na snímke vpravo americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, vľavo šéf zahraničnopolitickej komisie ústredného výboru komunistickej strany Číny Jang Ťie-čch a druhý zľava čínsky minister zahraničných vecí Wang I počas otvorenia dvojdňového stretnutia americkej delegácie s vysokopostavenými čínskymi diplomatmi v meste Anchorage na Aljaške 19. marca 2021. Foto: TASR/AP

Obe strany "vyjadrili ochotu posilniť spoluprácu alebo koordináciu v niektorých konkrétnych oblastiach".

Peking 21. marca (TASR) - Čína a Spojené štáty sa dohodli na zriadení spoločnej pracovnej skupiny pre otázky zmeny klímy. Vyplýva to z vyjadrenia zverejneného čínskou delegáciou, ktorá sa zúčastnila na tohtotýždňových rozhovoroch šéfov diplomacií oboch krajín na Aljaške, informovala v nedeľu agentúra AP.

Delegácia podľa čínskej štátnej tlačovej agentúry Sinchua uviedla, že Peking i Washington majú záujem zlepšiť svoju komunikáciu a spoluprácu v tejto záležitosti.

Hoci prvé americko-čínske rokovania na vysokej úrovni od nástupu nového prezidenta USA Joea Bidena poznačilo vzájomné verejné obviňovanie a nepriniesli žiadny prelom v bilaterálnych vzťahoch, boli "otvorené, hĺbkové a konštruktívne", napísala Sinchua.

Obe strany "vyjadrili ochotu posilniť spoluprácu alebo koordináciu v niektorých konkrétnych oblastiach", uvádza sa v komentári čínskej agentúry, v ktorom kladne zhodnotila výsledok stretnutia.