Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Čínskym aktivistom zabránili účasť na podujatiach ku Dňu ľudských práv

Ľudskoprávna aktivistka Sü Jen. Foto: TASR/AP

Delegácia EÚ v Číne vo svojom piatkovom vyhlásení poukázala na "systematické porušovanie" občianskych a politických práv v Číne.

Peking 10. decembra (TASR) - Čínske úrady tento týždeň zabránili právnikom a aktivistom v oblasti ľudských práv, aby sa zúčastnili na podujatiach organizovaných pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv.

Právnik Wang Čchüan-čang, ktorý bol vo väzbe štyri a pol roka, v piatok pre agentúru AFP uviedol, že polícia jemu a jeho manželke bráni opustiť ich byt v Pekingu bez dozoru.

"Priamo nám povedali, že existujú dva dôvody: jedným je summit o demokracii a obava, že sa zúčastníme na Svetovom dni ľudských práv," vysvetlil Wang, ktorého prepustili z väzenia minulý rok.

Virtuálny summit o demokracii zvolal na štvrtok a piatok prezident USA Joe Biden. Na toto fórum boli pozvaní zástupcovia 111 zo 197 členských krajín OSN, ktorí diskutujú aj o hrozbách pre demokraciu. V zozname hostí však chýbajú delegácie z Ruska, Číny, Iránu, Severnej Kórey, Kuby, Venezuely, Brazílie, Sýrie, Saudskej Arábie, ale aj Maďarska či Turecka.

Ľudskoprávna aktivistka Sü Jen, manželka uväzneného renomovaného právnika Jü Wen-šenga, na svojom účte na sociálnej sieti Twitter napísala, že skupina ľudí ju nepustila z vchodových dverí s tým, že bude musieť zostať v piatok večer doma.

AFP dodala, že na podujatí k Medzinárodnému dňu ľudských práv, organizovanom zastúpením EÚ, budú chýbať všetci pozvaní disidenti, keďže im úrady zabránili prísť.

Delegácia EÚ v Číne vo svojom piatkovom vyhlásení poukázala na "systematické porušovanie" občianskych a politických práv v Číne. Pripomínajúc množstvo problémov vrátane hromadného zadržiavania príslušníkov menšín v autonómnom regióne Sin-ťiang, ako aj na prax odoberania orgánov zadržaným, delegácia EÚ vyzvala Čínu, aby "dôkladne vyšetrila" všetky tieto obvinenia a okamžite prepustila politických väzňov.

Od prevzatia moci prezidentom Si Ťin-pchingom v roku 2012 zažíva Čína intenzívnu kampaň proti občianskym slobodám, pričom v posledných rokoch boli zadržané alebo sledované stovky právnikov a aktivistov v oblasti ľudských práv.