Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína chce trestať rodičov v prípade nevhodného správania ich detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Peking začal okrem iného naliehať na čínskych mužov, aby boli menej zženštilí a správali sa mužnejšie.

Peking 18. októbra (TASR) – Čínsky parlament bude zvažovať prijatie zákona, ktorý by umožnil potrestať rodičov v prípade, ak sa ich maloleté dieťa bude „správať veľmi zle" alebo spácha nejaký trestný čin. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.

Podľa návrhu zákona a podpore rodinnej výchovy budú úrady môcť pokarhať opatrovníka dieťaťa a nariadiť mu, aby absolvoval program o rodinnej výchove v prípade, ak úrady zistia u dieťaťa, ktoré je v jeho opatere, veľmi zlé alebo kriminálne správanie.

„Je mnoho dôvodov, pre ktoré sa dospievajúci ľudia nesprávajú dobre, a hlavným je nedostačujúca alebo nevhodná rodinná výchova," uviedol hovorca komisie pre legislatívne záležitosti čínskeho parlamentu Cang Tchie-wej.

Návrh zákona o podpore rodinnej výchovy, ktorý tento týždeň preskúma na zasadnutí Stály výbor čínskeho parlamentu, okrem toho nalieha na rodičov, aby naplánovali pre svoje deti čas tak, aby mali možnosť oddychovať, hrať sa a cvičiť.

Peking začal tento rok uplatňovať asertívnejšiu rodinnú politiku, píše Reuters. Zaviedol napríklad opatrenia na boj so závislosťou detí na online hrách, ako aj proti „slepému uctievaniu internetových celebrít".

Čínske ministerstvo školstva prednedávnom napríklad obmedzilo čas, ktorý môžu deti stráviť hraním online hier, na tri hodiny týždenne. Deti sa tak môžu hrať tieto hry jednu hodinu v piatok, sobotu a nedeľu a počas sviatkov.

Čínska vláda je tiež znepokojená prílišnou záťažou detí vyučovaním v školách. Z tohto dôvodu preto obmedzila zadávanie domácich úloh a zakázala doučovanie hlavných predmetov cez víkendy a sviatky.

Peking okrem toho začal naliehať na čínskych mužov, aby boli menej „zženštilí" a správali sa „mužnejšie". V tejto súvislosti začalo tiež čínske ministerstvo školstva naliehať na školy, aby začali propagovať rôzne športy, napríklad futbal, píše Reuters.